Misc 20/06/2013

Avís de Merkel per l'espionatge

La cancellera exigeix moderació en el programa de vigilància per internet

I.ll.
2 min

BerlínEl president Obama va incloure ahir en el seu discurs paraules balsàmiques per a les deteriorades relacions amb Alemanya i va reconfortar Angela Merkel a tres mesos de les legislatives al país germànic. "Gràcies, cancellera, pel seu lideratge, per la seva amistat i per l'exemple de la seva vida -d'una nena de l'Est a una líder de l'Alemanya lliure i unida-. Ja he dit que l'Angela i jo no ens assemblem precisament als líders alemanys i nord-americans anteriors", va regalar Obama a la cancellera. Abans, l'amfitriona havia destacat "la cooperació amistosa i els valors comuns" que els uneixen, i va citar l'èxit de les negociacions que s'han d'encetar per a una zona de lliure comerç entre els Estats Units i la Unió Europea com a exemple.

Un territori nou per a Merkel

Però un tema explosiu va saltar a la taula. "Hem parlat amb detall d'internet", va indicar Merkel en referència al polèmic programa d'espionatge nord-americà. La cancellera va exigir "equilibri" en la vigilància. "Hem de seguir parlant de la proporcionalitat".

Però a l'hora de justificar aquest programa de l'Agència de Seguretat Nacional dels EUA, Merkel va sorprendre amb una frase: "Internet és per a tots nosaltres un Neuland [un nou territori]". La cancellera va acabar sent la riota dels internautes sota l'etiqueta de Twitter #Neuland.

Obama es va defensar assegurant que no hi ha hagut espionatge online als ciutadans sinó una supervisió de comunicacions per protegir-los. El president nord-americà va prometre, però, desclassificar més documents per garantir que la intromissió en la vida privada és mínima.

Sobre la crisi econòmica, tots dos líders van coincidir en la necessitat de crear ocupació i fer reformes, però Obama -crític amb les polítiques de rigor pressupostari que imposa la UE- va advertir que hi ha més d'una via per superar la conjuntura. Merkel no li va recollir el guant i es va limitar a defensar el seu compromís amb la Unió. "A Alemanya només li va bé si a Europa li va bé", sentenciava la cancellera.

En la roda de premsa conjunta, Barack Obama no va poder defugir parlar de Guantánamo. El president manté que vol tancar la presó però que no és tan fàcil com pensava.

stats