Contagi del conflicte
Misc 24/08/2013

Almenys 42 morts en dos atemptats en mesquites al Líban

2 min

El Líban va viure ahir l'atemptat més mortífer des de la fi de la guerra civil el 1990. Almenys 42 persones van morir i més de 400 van resultar ferides en dos atemptats en mesquites a la ciutat de Trípoli, que pateix des de fa mesos el contagi de la guerra a Síria. Just quan les pregàries del divendres -dia festiu al país- estaven acabant, una de les explosions va destruir bona part de la mesquita Al-Taqwa, on acostuma a encapçalar la pregària el xeic Salem Rafii, un dels principals líders sunnites del Líban. Pocs minuts després, una altra explosió sacsejava una altra mesquita molt a prop de la primera. "Va ser com un terratrèmol, va semblar com si tota la ciutat tremolés", explicava un resident local.

Tant el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, com el Consell de Seguretat van condemnar l'atac ràpidament i van fer una crida a la calma i a la contenció "per preservar la unitat nacional" davant el risc d'un xoc entre confessions. En el mateix sentit va expressar-se el xeic sunnita Rafiï, que va resultar il·lès en l'atac. "No volem destruir el país. Volem salvaguardar el país i preservar Trípoli i la seva gent -va dir en un missatge televisat-. No ens podem precipitar a reaccionar, hem d'investigar primer l'atac". La milícia xiïta libanesa va condemnar l'atac i cap grup va reivindicar-lo.

La ciutat, molt a prop de la frontera amb Síria, ha patit els últims mesos el contagi del conflicte -el líder sunnita Rafiï va esperonar els joves perquè anessin a combatre amb els rebels- i es tem que aquests atemptats puguin desestabilitzar encara més el difícil equilibri sectari del Líban.

stats