AIGUATS AL CENTRE D'EUROPA
Misc 06/06/2013

Alemanya es prepara per a la crescuda de l'Elba

Berlín vol investigar possibles errors en la protecció civil contra les inundacions

Isaac Lluch
3 min

BerlínAlemanya s'està armant davant les riuades. Si bé a Baviera ha baixat el nivell del cabal dels rius, la virulència de les inundacions està deixant un paisatge devastat per l'aigua en direcció nord i est del país. Els cabalosos Elba i Saale s'estan desbordant i l'aigua nega ciutats i amenaça de trencar dics.

Mentre la cancellera alemanya, Angela Merkel, comença a assumir que potser caldran més dels 100 milions d'euros promesos com a ajuda d'emergència a les víctimes de les riuades, el ministre de l'Interior, Hans-Peter Friedrich, va admetre ahir deficiències en els sistemes de protecció civil contra les inundacions. El titular de Medi Ambient, Peter Altmaier, va anunciar que, quan passi l'amenaça de la catàstrofe, s'obrirà una investigació de les possibles negligències comeses.

Mesures inefectives

En "l'anàlisi completa i transparent d'errades", Altmaier vol veure quines mesures, que es van implementar després de les dramàtiques inundacions del 2002, han estat efectives a la pràctica. És dolorós, per exemple, el cas de la població saxona de Grimma. Fa onze anys, els danys ocasionats pel desbordament del riu Mulde en aquesta localitat es van quantificar en 250 milions d'euros i es va traçar un pla urbà per protegir-la de noves riuades. Protestes ciutadanes i processos judicials van alentir les obres d'un mur de contenció, i ara novament s'han hagut de lamentar enormes perjudicis. "Les riuades han tornat quatre anys massa aviat", raona un gestor urbanístic de Grimma citat per Der Spiegel .

No gaire lluny de Grimma, a l'est d'Alemanya, les ciutats més afectades ahir per les inundacions van ser Halle i Dresden. El riu Saale va arribar a més de vuit metres d'altura al seu pas per Halle, el nivell més alt dels últims 400 anys, i es va instar els 30.000 habitants de la localitat a evacuar els seus domicilis. Segons càlculs oficials de Saxònia-Anhalt, les actuals riuades en aquest land són encara més greus que les del 2002. A Halle un dic va perdre consistència i l'exèrcit va haver d'auxiliar centenars de voluntaris que carregaven sacs de sorra per parapetar-se contra la força de la riuada.

A Dresden, la capital de Saxònia, també es van veure grans mostres de solidaritat ciutadana, amb mobilitzacions estudiantils organitzades i crides d'ajuda al Facebook per fer front a la crescuda de fins a 8,43 metres del riu Elba. A Saxònia, la Baixa Saxònia i Baviera diverses escoles van haver de suspendre els exàmens de selectivitat.

Alemanya es manté en estat d'alerta amb milers de ciutadans organitzant contínues accions d'ajut i amb 5.600 soldats escampats per tot el país en diferents missions. També han arribat reforços de soldats holandesos i francesos.

Al nord-est alemany, a Brandenburg, s'ha activat l'alarma de catàstrofe i ahir van començar les evacuacions d'algunes ciutats. Al sud, a Baden-Württemberg les inundacions han deixat tres morts i tres ferits, segons fonts oficials. El govern d'aquest land es va afanyar a comunicar ajuts fiscals per a persones i negocis afectats.

A Baviera la situació s'havia estabilitzat bastant, per bé que els rius Isar i Danubi van rebentar dos dics a Deggendorf i alguns ciutadans van passar hores sobre la teulada de casa seva "amb perill de mort", segons van testimoniar alguns veïns de la zona.

El primer ministre bavarès, Horst Seehofer, va anunciar que, si cal, s'augmentarà l'ajut de 100 milions d'euros que va aprovar el govern central. A més, el ministeri de Finances bavarès va comunicar ajudes ràpides de 1.500 euros per a les llars i petits negocis.

A banda de malmetre poblacions, les riuades també poden destrossar altres estructures delicades del país. Per evitar catàstrofes més grans, la central nuclear de Krümmel, a Schleswig-Holstein, al nord del país, va començar ahir, per primer cop en la seva història, treballs de protecció per una eventual crescuda perillosa de l'Elba. Tots els ulls estan posats ara en les aigües que arriben des de la República Txeca, un dels països més afectats per les fortes pluges que neguen el centre d'Europa, juntament amb Eslovàquia, Àustria, Suïssa i Hongria.

stats