LA CRISI DE RÚSSIA
Misc 21/12/2014

La indústria celebra el petroli barat, el turisme plora la crisi russa

Només un 1,5% de les exportacions catalanes van a Rússia, però hi ha molts sectors implicats

Xavier Grau
5 min

BarcelonaLa caiguda del preu del barril de petroli -que des del juny fins ara ha caigut al voltant del 50%, ja que ha passat d’un màxim de 114,5 dòlars el barril el 20 de juny al voltant dels 60 dòlars l’última setmana- pot tenir efectes molt positius per a l’economia. Si aquest preu continua pot comportar un estalvi per a l’Estat de més de 10.000 milions d’euros, l’1% del PIB, segons el ministre d’Economia Luis de Guindos. Però no tot és bo. També hi ha efectes negatius, sobretot per a aquelles empreses que tenen Rússia com a primers mercats, però també per a indústries d’aquí que tenen els russos com a principals clients.

I és que un preu del petroli barat pot ser un impulsor de l’economia, però alhora comporta un ofec econòmic per a alguns països productors, com Rússia, Veneçuela, l’Iran o l’Equador, que no podran quadrar els seus pressupostos i estan abocats a la recessió.

El sector del transport és el primer beneficiat

El primer beneficiat de la baixada del preu del cru és el sector del transport, perquè la factura dels combustibles s’acabarà reduint. Les companyies aèries ja han fet un càlcul. El seu benefici es dispararà l’any que ve fins als 20.200 milions d’euros, davant dels 16.000 milions que havien previst inicialment. Però l’estalvi també arribarà al transport per carretera i al marítim.

El professor d’economia d’Esade Francesc Xavier Mena assegura que la baixada dels preus del petroli beneficiarà pràcticament tothom, perquè el transport afecta gairebé tots els sectors, i la baixada dels combustibles també arriba a la butxaca dels ciutadans, tot i que amb cert retard. Explica que el petroli que es compra ara, molt més barat, es consumirà a partir del segon trimestre del 2015, perquè l’Estat ha de tenir 90 dies de reserves. Per això preveu que la baixada important del preu de la gasolina serà a partir del mes de març si el preu del petroli es manté.

La petroquímica podrà rebaixar els costos

Un dels sectors importants per al teixit productiu de Catalunya, la petroquímica, es beneficiarà també directament del petroli barat. I per dos vessants. Perquè és una gran consumidora d’energia i perquè el petroli -i derivats com el propilè-és de les primeres matèries més importants del sector.

La patronal espanyola Feique creu que la facturació conjunta creixerà un 3,2% el 2014 i un 4% el 2015, i ja vorejarà els 60.000 milions d’euros, un 13% més del que es facturava el 2008. Catalunya suposa un 25% de tota la producció química de l’Estat. Aquesta indústria -probablement el sector que més bé ha aguantat la crisi- es beneficiarà del preu baix del petroli i, a més, no li afectarà pràcticament la crisi russa, perquè té una gran part dels clients al sud d’Europa. Les exportacions pujaran un 3% aquest any i un 4,5% l’any que ve, i ja suposaran el 54,6% del total de vendes.

Que Alemanya torni a mirar cap al sud

Un dels possibles efectes col·laterals positius que apunta el professor Joan Tugores és que Alemanya torni a mirar cap al sud. De moment ja han perdut exportacions perquè Rússia ja no pot comprar igual. I és el principal consumidor de gas rus, per la qual cosa al país d’Angela Merkel ja es comença a parlar de la interconnexió gasista pel sud per aprofitar els gasoductes que van des de l’Àfrica fins als Pirineus.

El món de la moda rebrà per partida doble

La indústria tèxtil i de la moda pot rebre els efectes negatius de la debilitat russa per partida doble. D’una banda perquè suposa gairebé el 14% de les exportacions catalanes en aquell país. Però de l’altra perquè molts turistes russos, amb una alta capacitat adquisitiva, compraven a les botigues de luxe del passeig de Gràcia, apunta el professor Tugores. Aquestes botigues hauran de captar nous clients, com nord-americans o xinesos. L’avantatge que tenen és que l’euro s’està devaluant respecte al dòlar, cosa que facilitarà captar aquesta nova clientela, diu Tugores.

Sector farmacèutic, perfumeria i cosmètica

El sector farmacèutic lidera les exportacions catalanes a Rússia (17,5%), mentre que la perfumeria i la cosmètica ocupen el quart lloc, amb un 7%. Aquests sectors hauran de buscar altres mercats per vendre els seus productes.

“Els sectors que venien molt a Rússia hauran de buscar altres mercats”, diu Joan Tugores, que considera que la diversificació de mercats d’exportació de la indústria catalana encara és una assignatura pendent. “La diversificació és més important que mai, perquè quan no hi ha un conflicte en un lloc, n’hi ha en un altre”, assegura, i la seva aposta és mirar cap a l’Àsia i l’Àfrica, que són dos continents en creixement, per obrir nous mercats per a les empreses catalanes.

Preocupació en el món turístic per la davallada

El sector turístic català veu amb preocupació la crisi russa. En anys anteriors s’havia apostat molt per captar turistes d’aquell país perquè suposa un visitant familiar, amb estades llargues i en general amb una despesa per càpita important. A més, és un turisme amb molta fidelització.

Però després d’anys de creixement del nombre de turistes, l’estiu passat ja es va produir una davallada d’entre un 15% i un 20% , arran de la crisi d’Ucraïna, la inestabilitat política a Rússia i el començament de la devaluació del ruble. Ara el sector turístic català tem una caiguda del 50% la temporada que ve.

L’immobiliari de luxe i de costa perd bons clients

El sector immobiliari, sobretot el de luxe i a la costa, pot perdre uns bons clients amb la crisi russa. La venda d’immobles a estrangers a Catalunya es va disparar un 45% l’any passat. I segons les dades del Col·legi de Registradors els francesos continuen sent els primers compradors (27,8% del total), però els russos ja s’havien col·locat el 2013 al segon lloc del podi, amb el 10,3% del total d’operacions fetes per estrangers.

La denominada visa d’or, que suposa donar la residència si s’inverteix més de mig milió, havia atret alguns russos.

Les renovables, la primera víctima del petroli barat

El sector de les energies renovables pot ser un dels més afectats per un preu baix del petroli, segons explica el professor d’Esade Francesc Xavier Mena. Si el petroli és barat, qui ho pot pagar més és el medi ambient. L’efecte ja s’ha notat.

Les accions de la companyia danesa Vestas, primer proveïdor del món d’aerogeneradors, van caure després de la reunió de l’OPEP del novembre que va marcar la forta caiguda del preu del petroli. I la cotització a hores d’ara continua un 11% per sota. “Estem cremant carbó com mai”, diu el professor Mena, per deixar clar que mentre el petroli i el carbó siguin barats hi ha poques possibilitats que les renovables creixin.

stats