Misc 01/08/2013

Les tres línies de treball de Martino

Xavi explica que l'equip ja s'entrena per millorar "la sortida de pilota i la pressió"

N. García / N. Arroyo
3 min
Tata Martino concentrat en la pilota durant un entrenament a la Ciutat Esportiva.

BarcelonaAvui farà una setmana que Gerardo Tata Martino va arribar a Barcelona procedent de l'Argentina. El tècnic, que va començar a entrenar amb tota la plantilla dilluns, ja ha deixat clares quines són les línies de treball primordials que seguirà al Barça: ajustos tàctics per garantir una bona possessió de la pilota, la pressió sobre la pèrdua i la gestió de les emocions per fer de la plantilla un grup competitiu. Martino ja va assegurar durant la seva primera roda de premsa que seria pròxim als jugadors, que mantindria el 4-3-3 com a dibuix de referència, que recuperaria la intensitat sense pilota en camp rival i que s'imposava guanyar títols.

I justament és això el que està intentant transmetre als futbolistes durant els seus primers dies com a tècnic blaugrana. Martino no perd el temps. Sap que ha arribat amb molta feina per fer i amb poc marge per traslladar les seves idees a un equip que necessita recuperar la millor versió per tornar a ser el Barça dominador que va ser.

Garantir la possessió

L'aposta del tècnic és dominar el joc des de la pròpia porteria

Des de l'Argentina els elogis a la proposta futbolística de Martino se centren sobretot en l'esforç que han fet els seus equips per liderar el joc des del seu porter. Tenir la pilota és essencial per al tècnic, que viu obsessionat a trobar sortides des del darrere. El seu ajudant a Newell's, Iván Gabrich, aplaudia que fos capaç de tenir un 60% de possessió en un futbol tan complex com l'argentí. Ahir, Xavi també va insistir en aquesta idea: "Hem d'intentar recuperar la intensitat que vam perdre en l'últim tram, i ja hem treballat per millorar la sortida de la pilota".

En el seu primer discurs, Martino va assegurar que mantindria el 4-3-3 que identifica el joc del Barça: "Sempre hem jugat en funció del que hem tingut", va dir. I la plantilla blaugrana es mou amb naturalitat en aquestes posicions.

Mascherano, de fet, creu que la idea de joc de Martino és "molt semblant a la del Barça". "Els noms canvien, però ell vol jugar amb la pilota des del darrere, amb els laterals ben amunt, molts migcampistes i amb un fals nou . El que se li valorava a l'Argentina era que, fos quin fos el resultat, sempre intentava jugar igual. En això s'assembla al Barça".

Pressió

Recuperar la intenció de defensar lluny de l'àrea de Valdés

Una de les qüestions que va deixar clares el nou entrenador durant la seva primera compareixença va ser que volia recuperar la pressió alta, un dels trets distintius del Barça de l'era Guardiola, que s'havia anat diluint en les últimes dues temporades. "Intentarem recuperar el que hem vist de la millor versió del Barça, amb algunes idees pròpies", va apuntar llavors Martino. I una és la pressió en camp rival, de seguida que es perd la pilota. "Hem de recuperar la pressió i defensar lluny de la nostra porteria", va apuntar el tècnic argentí.

De fet, ahir Xavi va explicar que tot i que ell -com la resta d'internacionals- es va incorporar als entrenaments dilluns a la tarda, el tècnic ja ha deixat clar en què vol que l'equip millori: "Ja hem treballat per recuperar la pressió", va dir el de Terrassa, que de seguida va corregir-se per afegir "millorar" en lloc de "recuperar". No va poder evitar deixar entreveure, però, que la temporada passada hi va haver un pèl de relaxació en el tram final.

Gestió de les emocions

Fer que la plantilla tingui fam per guanyar passa pel diàleg

Tata Martino és un d'aquells entrenadors que sap escoltar i vol saber què pensen els seus futbolistes. La comunicació és una de les seves grans virtuts i per això vol estar al costat de la plantilla. "Sempre intentem estar a prop del jugador, conversar-hi, intercanviar-hi idees tot i saber sempre qui pren les decisions", deia Martino. Comprensiu i pròxim, però mantenint una forta capacitat de lideratge al vestidor.

"És una persona molt adaptable a tothom. Vol consensuar-ho tot, és molt dialogant", reconeixia ahir Xavi. Dilluns, Víctor Valdés, tot just després de la primera xerrada tècnica, definia l'argentí com una persona "molt pròxima". Parlant, coneixent els jugadors i guanyant-se la seva confiança, el tècnic espera aconseguir que la plantilla torni a mossegar com quan tot va començar. "He d'aconseguir dels jugadors una cosa que els ha caracteritzat: la fam per continuar guanyant", repetia una vegada i una altra l'entrenador.

stats