Misc 06/04/2014

El soci del Barça beneeix el nou estadi

El 72,36% dels votants validen la proposta de la junta directiva per reformar el Camp Nou

Albert Llimós / àlex Gozalbo
4 min

BarcelonaEls socis del Barça van aprovar ahir la proposta del nou Camp Nou, l’Espai Barça i el nou Palau Blaugrana. Dels 37.535 socis que van votar, un 31,65% del cens, 27.161 (un 72,36%) van apostar pel sí, 9.589 (un 25,55%) pel no i 751 (2%) van votar en blanc. “Més de dues terceres parts dels socis del Barça han votat a la proposta, que des d’aquest moment ja és un projecte”, va dir Josep Maria Bartomeu, que va estar fins a l’últim moment consensuant el discurs amb Javier Faus, Jordi Cardoner i Manel Arroyo.

“Els barcelonistes ens hem de felicitar i hem demostrat la nostra singularitat, continuem decidint el futur del nostre club. Hem viscut un episodi històric que serà recordat en el futur. En dies com avui és quan el món sencer comprova què és el Barça”, va dir. “Els socis han sentit que estaven fent història”, va recordar.

“A partir d’ara continuarem la gestió diària i un cop acabada la temporada esportiva presentarem el calendari”, va concretar el president, que crearà un equip de treball específic per desenvolupar un projecte que s’allargarà durant 8 anys. “La xifra de participació és la que els socis, que no estan acostumats a fer referèndums, han decidit”, va afegir Josep Maria Bartomeu.

“Som el millor club del món, però ens calia fer un pas endavant”, va afegir el president, que va estar acompanyat pels seus directius i executius. Malgrat tractar-se del projecte més important d’aquesta junta directiva, que l’ha qualificat com la decisió més important dels pròxims anys, Josep Maria Bartomeu va mostrar un to contingut durant tot el seu parlament i tan sols va deixar anar les emocions en reunir-se amb el seu equip de treball. “Estem molt contents i molt satisfets. És un orgull, però som molt responsables i sabem que ara se’ns gira feina”, va assegurar sense eufòries. Tot i la contundent victòria, el president va posar èmfasi en el fet que la vida del club continua, conscient del context que viu l’entitat.

Rosell evita l’atenció mediàtica

Un dels més matiners va ser Sandro Rosell. L’expresident del club blaugrana, que va dimitir fa dos mesos i mig, va intentar evitar qualsevol atenció mediàtica i va dipositar el seu vot a primera hora del matí. El seu pas va ser fugaç i buscadament discret.

Dues hores i mitja després va votar el seu successor, Josep Maria Bartomeu, que va escenificar el canvi de tarannà parlant amb tots els mitjans de comunicació i socis que l’hi van demanar. Tot i la transcendència de la jornada, el president no va aturar la seva activitat i es va reunir amb els responsables de la Federació Catalana per abordar la sanció de la FIFA. El seu mandat viu moments clau i n’és absolutament conscient.

Com durant tota la campanya, els partidaris del no van patir per sortir de la invisibilitat i públicament van passar força desapercebuts. Tan sols el vot d’Agustí Benedito, que es va produir a primera hora de la tarda, va tenir un cert ressò. L’aspirant a la presidència del Barça va tornar a demanar a Josep Maria Bartomeu que convoqui eleccions quan s’acabi aquesta temporada. “M’agradaria que el president mantingués la tradició del club de tenir presidents escollits pel soci. A veure si som capaços de tornar a fer-ho a final de temporada. Llavors sí, aquest projecte agafaria molta més força”, va dir. La resta de missatge públics, des del d’Artur Mas fins al de Joan Gaspart, van reforçar l’aposta pel sí.

Els primeres espases

Coincidint amb l’hora de més afluència de votants, entre dos quarts de cinc i les sis, el Barça va mobilitzar els seus primeres espases. El club va situar els membres del seu consell executiu a l’entrada de les carpes per endreçar l’accés a les urnes i, segons la versió oficial, recordar als socis la importància d’accedir al recinte pel passadís correcte i sempre amb la papereta a la mà. Tots els detalls estaven previstos.

Durant les dotze hores que va durar el referèndum, els directius i els executius del Barça van tenir una presència molt activa en l’organització, solucionant dubtes i acompanyant algunes de les diferents personalitats. Evarist Murtra, molt pròxim a Pep Guardiola, per exemple, va accedir al recinte custodiat per Antoni Rossich, director general del club.

Joan Carles Raventós, màxim responsable de les seccions, va recórrer els últims metres del trajecte fins a les urnes amb Xavi Pascual, entrenador de l’equip de bàsquet, mentre que Eduard Coll, directiu responsable de la secció d’hanbol, va fer el mateix amb l’altre Xavi Pascual del club. La consulta decidia el futur del Camp Nou, però també el del Palau Blaugrana, fet que va mobilitzar moltes cares conegudes de les seccions, com ara Joan Bladé, Jordi Ardèvol, Joan Carles Navarro, Víctor Sada i Erazem Lorbek (bàsquet) o Ricard Muñoz i Aitor Egurrola (hoquei patins).

Alguns jugadors de l’equip de futbol també van exercir el seu vot, com ara Carles Puyol, Andrés Iniesta, Xavi Hernández, Pedro Rodríguez, Cesc Fàbregas, Sergio Busquets o Gerard Piqué, que va acudir a les urnes acompanyat del Milan, fills seu i de Shakira. La imatge del central exercint el seu vot amb el fill a coll va ser molt valorada per la directiva, que considera que veure un jugador votant sobre el futur del seu propi club és una imatge que reforça la identitat del Barça de cara als mercats estrangers.

Referèndum molt preparat

El referèndum, una votació de la qual la junta directiva ha tingut una especial cura, es va celebrar amb normalitat i amb pocs incidents a destacar: problemes de trànsit i d’aparcament, algunes assistències mèdiques i una sòcia que, indignada perquè no va poder votar perquè no portava el DNI, va estripar la seva papereta.

Tal com va explicar l’ARA, el Barça va reforçar el dispositiu electoral amb treballadors contractats a través d’una empresa de treball temporal. Alguns eren familiars d’empleats.

stats