Misc 24/04/2014

La FIFA dóna oxigen al Barça per poder fitxar

La federació internacional atorga “efecte suspensiu” a la sanció pels traspassos internacionals de menors

i
Natalia Arroyo
4 min

BarcelonaEl Barça podrà fitxar a l’estiu. El problema més urgent que amenaçava de paralitzar el club blaugrana ja s’ha resolt, però l’entitat celebrava ahir amb molta prudència que la FIFA hagi aixecat provisionalment la prohibició que li impedia incorporar jugadors durant els pròxims dos mercats de fitxatges. L’èxit als despatxos s’aplaudia des de l’alleujament, però amb molta moderació. El Barça podrà tirar endavant la planificació esportiva que fa setmanes que està perfilant Andoni Zubizarreta amb normalitat però no podrà aparcar encara les converses amb la FIFA per aclarir si ha incomplert o no la normativa que regula els traspassos internacionals de menors d’edat, i si mereix càstig.

La Comissió d’Apel·lació de la FIFA, presidida per Larry Mussenden, va decidir ahir al matí donar un “efecte suspensiu” a la sanció del 2 d’abril, com havia demanat el Barça amb el recurs presentat a aquesta mateixa comissió, però no atura el procés. És una pròrroga, no un perdó. És un temps de marge que s’agafa el màxim organisme del futbol internacional per estudiar-lo millor. Amb calma. Sense pressió.

De fet, la postura de la FIFA parteix justament de la necessitat de guanyar setmanes de reflexió en un context menys enrarit que el que hi ha actualment. La FIFA va sancionar el club per una llarga llista d’irregularitats administratives en els fitxatges de fins a 31 futbolistes menors d’edat. En uns casos, els més greus, el Barça viola la prohibició de fer transferències internacionals de menors d’edat (9). En altres, l’error ve en la inscripció d’aquests futbolistes (1) o en la comunicació dels diferents transfers efectuats.

Evitar perjudicis al club

En un text fet públic cap a les 11 del matí a la seva pàgina web, la federació internacional va explicar els motius pels quals acceptava el recurs del Barça i desbloquejava la sanció de no poder fitxar durant l’estiu. La Comissió d’Apel·lació va estimar “les sancions imposades al club, la complexitat de la matèria, la data d’inici del pròxim període d’inscripció -1 de juliol del 2014- i el fet que la Comissió d’Apel·lació no sembla estar en posició d’adoptar una decisió sobre el fons de la qüestió a temps de garantir que un eventual recurs del club davant el Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) contra la sentència d’aquesta Comissió pogués ser decidit abans de l’inici del pròxim període d’inscripció”.

La FIFA no vol arriscar-se a deixar el Barça sense poder fer cap moviment de compravenda de futbolistes a partir de l’1 de juliol i que, més endavant i possiblement després del 31 d’agost, es pugui resoldre a favor del club blaugrana, ja sigui amb una decisió definitiva de la Comissió Disciplinària que rebaixi la sanció o a través d’una mesura cautelar del TAS si hagués avançat el procés en aquesta direcció.

En la seva argumentació de defensa, el Barça apel·lava a l’aparença de bon dret, és a dir, a la possibilitat que fos innocent i no mereixés una sanció que el deixés sense fitxar a l’estiu i, per tant, el perjudiqués en relació als rivals. Si els tràmits burocràtics per arribar a aquesta no-sanció s’haguessin allargat com estava previst, el Barça hauria pogut rebre la raó fora del marge permès per fitxar jugadors. Els danys, llavors, serien irreversibles. És el que ha volgut evitar la FIFA, a qui no convé que el Barça no mogui fitxa ni talonari durant l’estiu.

Aquest guanyar temps és el punt determinant de la qüestió, que des dels sectors disciplinaris especialitzats es defineix com una “estratègia jurídica”, una decisió “prudent i intel·ligent” de la institució que presideix Joseph Blatter per treure’s pressió i discutir la qüestió prenent-se tot el temps que sigui prudent.

Comunicat del Barça

El Barça va trigar un parell d’hores a emetre un breu comunicat per explicar que “valora positivament” la decisió de concedir provisionalment la mesura cautelar sol·licitada. “El FC Barcelona manifesta el seu màxim respecte per les resolucions que puguin dictar els òrgans de la justícia esportiva”, afegia el text al final, després de repassar els detalls concrets de la sanció.

I és que des del club s’és conscient que el malson no s’ha acabat del tot. Que una de les notícies dolentes s’ha aclarit, amb la cautelar, però que el conflicte no s’ha tancat perquè se segueix estant exposat a una sanció dura. La directiva, de fet, vol seguir actuant amb la mateixa línia de treball discreta i prudent que s’ha mantingut fins ara en la seva relació amb la FIFA.

Reunió a Nyon

En aquest sentit, no queda clar si es mantindrà la reunió que, en un principi, estava prevista per al 6 de maig a Suïssa entre els presidents Josep Maria Bartomeu i Joseph Blatter per analitzar la sanció de la FIFA. Ahir encara no s’havia decidit si, un cop resolta una part de la qüestió, seguia en l’agenda dels dos mandataris o si s’ajornarà.

El que és segur és que la decisió dóna oxigen al Barça i li resol una de les seves principals preocupacions. En l’any que semblava més necessària la intervenció de la direcció esportiva en la “remodelació” -que no revolució- de la plantilla de cara al curs 2014/15, haver aixecat la prohibició obre la porta a executar tots els canvis que s’estan pensant en la primera plantilla. Tant en el capítol d’altes com de baixes.

Cronologia dels fets

El procés ve de llarg. El gener del 2013 la FIFA s’assabenta del cas d’un futbolista coreà del Barça, menor d’edat, que el club inscriu el novembre del 2011 sense utilitzar el sistema Transfer Matching System (TSM), sense contactar amb l’associació anterior i sense emetre un certificat de transferència internacional (CTI). Al febrer contacten amb el club i la Federació Espanyola i, deu dies després, el Barça respon, afegint informació sobre el cas d’un altre futbolista que també podria veure’s afectat.

La situació s’amplia en els mesos següents a diversos futbolistes més, en un creuament d’informacions entre la FIFA, la Federació Espanyola de Futbol i el Barça. És el 25 de setembre quan la FIFA comunica a la RFEF que li obre un expedient disciplinari per les transferències irregulars dels 31 futbolistes investigats fins al moment. Durant el mes d’octubre, tant el Barça com la Federació Espanyola envien al·legacions, i al novembre la FIFA decideix unificar els casos en un del sol. La situació, però, no va esclatar fins fa menys d’un mes.

stats