12/03/2016

Cames fresques, l’objectiu de l’única setmana neta del 2016

4 min
Leo Messi intervenint en una acció de l’entrenament del Barça, davant l’admiració dels companys, ahir a la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

BarcelonaJugar dissabte o diumenge i jugar dimecres. O, encara pitjor, jugar dissabte i tornar a competir dimarts. En aquesta voràgine de partits cada tres o quatre dies ha anat vivint el Barça des de l’inici del 2016, quan la Copa del Rei es va colar en un calendari que ja s’havia hagut de condensar des de l’estiu per encaixar-hi els extres de les Supercopes d’Europa i d’Espanya, i el Mundial de Clubs. Però aquest cop el Barça ha pogut gaudir d’una setmana neta per preparar la visita del Getafe (16 h, C+ Liga). I han sigut sis dies que el cos tècnic ha utilitzat, sobretot, per donar a la plantilla un cicle de recuperació tan complet com sigui possible. “No només descans físic, també descans mental”, deia ahir Luis Enrique, que subratllava la importància de canviar la rutina i “no haver d’anar a la Ciutat Esportiva” per desconnectar una mica. Per agafar aire.

Descansar ha sigut la prioritat del Barça, perquè el calendari no serà gaire més benèvol a partir d’ara. Ja s’ha entrat, com deia el tècnic, “en el tram decisiu” de la temporada. El del tot o res. L’aturada de Lliga per Setmana Santa no alliberarà els internacionals, perquè mentre els europeus faran amistosos per preparar la cita continental de França d’aquest estiu, els sud-americans seguiran amb la dura classificació per al Mundial a finals de març. A això s’hi sumarà, ja a l’abril, la fase final de la Champions, amb la ronda de quarts i semifinals -que el Barça aspira a jugar-, a més dels partits d’una Lliga que encara guardarà una jornada intrasetmanal a finals de mes. Ara vénen dos mesos trepidants als quals calia arribar amb les cames fresques.

Per a molts preparadors físics, la prioritat passa per la recuperació. Ho admet a l’ARA una persona pròxima a l’entorn de formació de Rafel Pol, el màxim responsable del Barça en aquesta àrea. Però “no hi ha una recepta única, ni tan sols per al mateix equip d’una setmana a l’altra”, assegura. L’estructura de cada setmana es dissenya en funció de si el patró de dies de descans entre partit i partit és de 3-4, 4-3 o, fins i tot, 3-3. Com més dies hi hagi entre competicions, molt millor serà la recuperació, “sobretot pel desgast dels viatges”. Les rotacions -que Luis Enrique porta al mil·límetre amb els seus jugadors clau-, l’alimentació i les dinàmiques del vestidor -si s’està guanyant o perdent- són factors extres que cal tenir en compte per anar mesurant fins a quin punt es pot tensar la corda o no.

Competir bé més temps

Al final, es tracta d’augmentar i allargar en el temps la capacitat competitiva de l’equip, com el mateix Rafel Pol explica en el seu llibre La preparación ¿física? en el fútbol. I el Barça viu instal·lat en un rècord de victòries que podria créixer a 37 partits sense perdre si no punxa avui al Camp Nou. Pol escriu que la fase final d’una temporada és l’hora d’abaixar els volums de treball i reduir el temps de la tasca i/o augmentar el temps de recuperació entre les diferents sessions de treball. És el que ha fet aquest cop, concedint dos dies de descans als jugadors quan, habitualment, en tenien un de sol per setmana. Trobar-se ara amb un forat competitiu al calendari no ha servit per fer un entrenament extra, sinó per regalar un dia de desconnexió. “Ens ajuda molt. Són professionals, tinc confiança en el que fan en un dia lliure”, deia Luis Enrique.

El ritme frenètic del Barça en aquest 2016

El descans era una de les possibilitats que tenia el cos tècnic blaugrana aquests dies, però, com apunta David Casamichana, preparador físic del Racing de Santander i autor a Futbol de Libro -l’editorial que va crear Pol amb Robert Moreno (ajudant de Luis Enrique)-, també s’hauria pogut apostar per no desfer la dinàmica i “afegir algun element competitiu intern per no fer perdre l’hàbit d’entrenament al grup”, o aprofitar la falta de pressa per preparar un partit per “buscar l’optimització d’aspectes de la condició física que dins d’una estructura d’alta densitat competitiva no es poden treballar (sobretot, si s’ha notat algun dèficit en algun jugador o grup de jugadors)”. Pol, però, ha preferit abaixar la càrrega d’entrenament del microcicle per “afavorir el procés de recuperació dels jugadors, que dins una estructura de partits cada 3 o 4 dies no es produeix de manera completa”.

L’entrenador i preparador físic Agustín Peraíta, autor de Quiero que mi equipo juegue como el Pep Team, editat per McSports, l’empresa que va fundar Robert Moreno el 2007, afegeix que aquests dies hauran servit al Barça per “trobar noves solucions col·lectives” a situacions de competició que, en la rutina de partit i recuperació, no sempre es poden entrenar bé. Els exercicis hauran tingut “percentatges més alts d’intervenció dels jugadors i de densitat de treball/recuperació”. No és el mateix que hauria fet, per exemple, José Mourinho, sempre preocupat per la fatiga tàctica de l’equip. El portuguès aprofitava setmanes d’un sol partit per treballar conceptes col·lectius del seu model de joc.

Amb Neymar però sense Sandro

Fa uns dies el mateix Luis Enrique admetia que la situació “ideal” és poder afrontar un partit “tranquil·lament amb almenys un parell de dies” d’entrenament, perquè és el mínim per “preparar bé com atacar un rival concret i com defensar-lo”. És el que finalment haurà tingut el Barça per rebre el Getafe. Ho farà amb Neymar, reincorporat al grup dijous després d’uns dies al Brasil, però sense Sandro Ramírez, que estarà un mes i mig de baixa per una lesió muscular.

stats