Misc 23/07/2016

El COI detecta 45 casos de dopatge entre els Jocs de Pequín i Londres

Ja hi ha 98 positius, 23 dels quals corresponen a esportistes que van fer podi

Gonzalo Romero
3 min
El president rus, Vladímir Putin, saludant la seva delegació d’esportistes en la gala d’inauguració dels Jocs de Pequín, l’any 2008.

BarcelonaQueden tretze dies perquè comencin els Jocs de Rio i la polèmica sobre el dopatge segueix damunt la taula. El Comitè Olímpic Internacional (COI) va anunciar que l’anàlisi de la segona tanda de mostres recollides en les edicions de Pequín 2008 i de Londres 2012 ha revelat 45 nous casos de dopatge. En total, ja són 98 els positius com a conseqüència de les noves anàlisis amb l’última tecnologia per detectar casos de dopatge. Un terç vénen de la capital britànica, i 30, dels Jocs organitzats a la capital xinesa. D’aquests esportistes que han donat positiu, 23 van pujar al podi, i el COI els haurà de prendre les medalles que van aconseguir.

Els casos de l’any 2012 afecten dos esports i nou comitès olímpics nacionals. El COI, amb els informes a la mà, haurà de posar-se en contacte amb les diferents federacions internacionals i informar sobre els esportistes que han infringit el codi antidopatge i que, en conseqüència, no seran a Rio 2016.

L’organisme internacional vol evitar teories conspiratòries i ha repetit les anàlisis de les dues primeres tongades de mostres (1.243), recollides durant el període olímpic del 2008-2012, per confirmar els positius. El COI seguirà amb aquesta mesura després de les competicions de l’agost, amb l’anàlisi de la tercera i quarta sèrie. El seu president, Thomas Bach, ha reforçat la postura de “lluita decidida” contra les pràctiques il·legals per millorar el rendiment d’un esportista.

A Rússia, tot igual

Si al cor de l’organització dels Jocs es compliquen els fronts oberts, a Rússia en sorgeixen de nous. Vint-i-quatre hores després de fer-se públic que l’atletisme del país continental no serà a Rio -mentre s’espera la decisió del COI-, Vladímir Putin va ordenar crear una comissió independent per lluitar contra el dopatge. “Ha d’estar formada per experts russos i estrangers en els àmbits de la medicina i la jurisprudència i per figures conegudes de l’esport i de la vida pública”, va comentar.

El president rus va explicar que el seu objectiu havia de ser controlar el procés de realització del pla estatal de prevenció del dopatge. Amb una postura intel·ligent i possiblement estratègica davant l’actual panorama, Putin considera que aquest òrgan no governamental ha d’estar encapçalat per “una persona amb una reputació intacta, que compti amb la confiança i el respecte de la família olímpica”.

Ell mateix va proposar Vitali Smirnov, degà del COI, exvicepresident de l’organisme (1978-1982, 1990-1994 i 2001-2005) i membre des del 1971. “Crec que hem d’adreçar-nos-hi per demanar-li que encapçali aquesta comissió”, va dir abans de deixar clares les seves intencions: “La postura oficial de les autoritats russes, el govern i el seu president ha de ser la de no permetre que existeixi el dopatge en el món de l’esport. Aquest món ha d’estar net, i s’ha de garantir la salut dels esportistes. Cal cooperar estretament amb la comissió disciplinària del COI, l’Agència Mundial Antidopatge i les federacions internacionals, siguin d’esports olímpics o no”, va afegir.

L’esperança del Kremlin

El Kremlin, menys conciliador, espera que els esportistes russos que han jugat net puguin ser a les pistes de Rio. “Tots els professionals que no han estat sorpresos en l’ús de dopatge o que no en són sospitosos han de tenir dret a participar en la cita olímpica. I aquesta és precisament la decisió que esperem”, va dir Dmitri Peskov, portaveu de la cambra, en la línia de les declaracions de dijous de Ielena Issinbàieva, que va comentar que no tenia sentit seguir en actiu si no competia al Brasil.

stats