23/12/2014

Bartomeu cessa Rossich i aposta per la bicefàlia

4 min

BarcelonaJosep Maria Bartomeu està posant les cartes sobre la taula. El president blaugrana està reorganitzant el club per fer-se’l a la seva mida i encarar un any i mig vertiginós, amb la mirada fixada en les eleccions del 2016. Ahir va anunciar uns canvis profunds, de model, que no seran els últims. Queden àrees per restructuar i està pendent la imminent resolució del Tribunal d’Arbitratge Esportiu sobre la sanció de la FIFA al Barça pel cas Masia, que podria comportar noves decisions dràstiques, i a més el director esportiu, Andoni Zubizarreta, ha perdut durant els últims mesos part de la confiança que el president tenia en ell.

En la junta d’ahir a la tarda Bartomeu va comunicar als membres de la directiva els canvis que apuntava l’ARA dilluns. El fins ahir director general, Antoni Rossich, serà cessat, i el rellevarà en el càrrec Ignacio Mestre. Al gener, quan torni de Panamà, Rossich es reunirà amb el seu substitut per fer el traspàs de poders i, sobretot, per explicar com està la situació dels drets de televisió, el tema que centrava la seva activitat des que Bartomeu el va apartar del dia a dia el mes de juny passat, precisament quan va incorporar Mestre com a gerent.

Bartomeu va donar més poder a Mestre, home de la seva confiança, i a Albert Soler, i creava així una bicefàlia executiva per consolidar el projecte i encarar els reptes de futur. Soler, fins ara director de relacions institucionals esportives, passarà a ser el cap visible de les àrees de futbol i seccions esportives professionals, amb el títol de director de l’àrea d’esports professionals i presidència. Zubizarreta, per exemple, depèn ara de Soler.

Una cara més amable

“Que parlin de tu, encara que sigui malament” és una de les màximes del fins ahir director general, un dels lemes que va endur-se de la seva llarga etapa a Planeta i que li van inculcar des del despatx més noble de l’empresa editorial. Durant els quatre anys al Barça la màxima s’ha complert una vegada i una altra, especialment entre molts treballadors de base, que han topat amb la manera de gestionar el club de Rossich, l’home que va aterrar al Camp Nou de la mà de Sandro Rosell per rebaixar les despeses i imposar l’austeritat. Sobretot, el gran retret de molts empleats de diferents àrees ha sigut la falta de “sensibilitat”.

La visió de Rossich sempre ha sigut empresarial, i en algunes situacions tenses amb els treballadors -denuncien alguns d’ells- han fallat “les maneres”. Sempre s’ha mostrat fred i impassible, poc avesat a empatitzar amb aquells que perdien el seu lloc de treball o estaven negociant un canvi de la seva situació laboral. Se’l va fitxar perquè els números quadressin, i amb aquesta màxima ha anat fins al final. “En això és un crac”, assenyalen els alts càrrecs del Camp Nou: “Era l’home que es necessitava per redreçar el Barça”. L’ex director general va portar el principi d’austeritat a l’extrem, atacant les qüestions del dia a dia, com va explicar ell mateix a l’assemblea del 2011: “Hem reduït el número de mòbils i les fotocòpies en color”. Aquest exemple l’ha acompanyat durant quatre anys, tot i que alguns treballadors defensen que era més mite que realitat el fet que es prohibissin les fotocòpies de color. Ell mateix, durant l’última assemblea, però, hi va tornar a fer menció: “Hi va haver un temps en què no es podien fer fotocòpies en color i s’havien d’apagar els llums dels despatxos”. Mentre Rossich va manar, el club va contenir les despeses: dels 473 milions del primer exercici, el 2010-11, als 472 de l’últim curs. La seva mà de ferro va aconseguir el que li va demanar Rosell quan el va fitxar, tot i que el preu que s’ha pagat és molt alt, emfatitzen moltes altres veus.

Els Lakers, en escena

“Es va fer el ridícul el dia que els Lakers van venir a Barcelona”, explica un treballador. El 2010, l’any que els californians van venir a jugar a Barcelona, quan el discurs de l’austeritat era més fort, es va preparar una recepció a la delegació americana al Palau. “Crispetes i quicos” és l’únic que va aparèixer a la llotja, lamenta un assistent, que recorda que es van viure moments de vergonya aliena per l’excessiva voluntat estalviadora.

Rossich va topar amb els treballadors rasos, però també amb els directius. Eduard Coll va marxar per discrepàncies amb ell, i la junta, tal com va avançar l’ARA, va decidir en l’última trobada que avançarien les reunions per tenir intimitat i poder parlar sense que hi fos el director general, una figura que intimidava alguns dels directius.

Aquesta situació insostenible, i el fet que Rossich no fos una persona de la seva confiança, va portar Bartomeu a prescindir-ne i donar tot el poder a Ignacio Mestre. Completava així la renovació que va iniciar-se a l’estiu. A més, a partir d’ara els dos homes forts dins del club són de confiança del mateix president, un missatge cap a la resta de directius. Rossich, per exemple, tenia complicitat amb el vicepresident Javier Faus.

Austeritat parcial

Precisament, el fins ahir director general ha sigut durant aquests dos últims anys, juntament amb Faus, la veu de la consciència del barcelonisme pel que fa als sous dels futbolistes. En les dues últimes assemblees Rossich va alertar que la massa salarial s’estava disparant a uns nivells perillosos. “No ens pensem que som rics”, va avisar. S’havia d’anar amb compte amb els sous de Messi, Neymar i companyia.

En aquestes assemblees, alguns socis van preguntar, precisament, què cobrava Antoni Rossich. Segons ha pogut saber l’ARA, el curs passat el director general va cobrar més d’un milió i mig d’euros. Com a sou fix, 700.000 euros, i la resta en variables.

Amistós a Qatar el 4 de febrer

A banda d’explicar els canvis organitzatius per a aquest 2015, el Barça va comunicar que el 4 de febrer, en una setmana sense partit intersetmanal, el primer equip es desplaçarà a Qatar per jugar un amistós contra un conjunt encara per determinar. Aquest partit s’emmarca en el compliment de l’acord que va signar el club amb Qatar Sports Investments, i que reporta a l’entitat blaugrana 165 milions en 5 anys i mig.

A més, es va fer pública la renovació de l’acord amb Audi fins al 2018 i que s’obrirà una nova oficina a Nova York, seguint el model de la que ja hi ha a Hong Kong.

stats