EDITORIAL
Portada 20/10/2014

Una esbroncada pel finançament no basta

Mentre representants dels empresaris es limitin a fer la reclamació per complir l'expedient, sense que s'articuli una demanda contundent de la societat civil, l'exigència entrarà al representant de Madrid per una orella i li sortirà per l'altra

Ara Balears
2 min

PalmaEl retret llançat aquest dilluns per diversos representants del món empresarial de Balears al secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Ferre, pel mal finançament autonòmic que reben les Illes posa de manifest que cada vegada són més els actors locals que tenen la sensació que l'Arxipèlag és injustament tractat per l'Estat o, fins i tot, discriminat en el repartiment de recursos. Les dades demostren que això és així, però no d'ara sinó des de fa anys, tot i que mai no ha provocat una reacció contundent ni des de l'àmbit social ni de l'empresariat, un dels sectors perjudicats pel mal finançament autonòmic. Per això, la crítica al representant del govern central manifestada pel president de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, Aurelio Vázquez, i per altres representants del sector empresarial, s'ha de valorar, però no pot quedar només en una simple esbroncada per complir la papereta.

Fins ara l'estratègia del Govern, de queixar-se pel finançament actual i demanar una reforma a un executiu central del seu mateix color polític, ha servit de ben poc. I si s'ha de fer cas de la resposta expressada aquest dilluns pel secretari d'Estat d'Hisenda, la crítica empresarial tampoc no farà canviar res, perquè el representant estatal s'ha limitat a repetir que no és el moment d'obrir aquest debat i s'ha justificat defensant una millora de les inversions territorialitzades en el proper pressupost de l'Estat que no permeten a Balears abandonar la coa.

És evident que la queixa puntual no basta. Tampoc no van enlloc plantejaments polítics com els expressats pel representant dels hotelers, que pretén fer valer que els ciutadans de Balears mereixen més que els catalans ser compensats perquè són espanyols bons que no plantegen referèndums independentistes. "Evitem el contagi de referèndums que assola el nostre país i siguem justos amb aquells que majoritàriament se senten espanyols", ha dit Vázquez. Plantejar la necessitat d'un millor finançament com una mena de tallafocs a l'independentisme no servirà de res i la constatació d'això és que el representant estatal no canvia ni una coma el seu 'no'. En lloc de criticar els altres, allò que hauria de fer el representant dels hotelers és analitzar perquè ningú des de Madrid no pensa que s'ha de millorar el finançament de Balears. I potser arribarà a la conclusió que mentre representants dels empresaris com ell es limitin a fer la reclamació per complir l'expedient, sense que s'articuli una demanda contundent de la societat civil, la seva reclamació entrarà al representant de Madrid per una orella i li sortirà per l'altra.

stats