TELECOMUNICACIONS
Economia 07/08/2013

Les trucades de mòbil a Espanya, entre les més cares de tot Europa

Amb 13,3 cèntims el minut, el preu a l'Estat és un 51% més alt que a Alemanya

Raquel Correa
3 min
CAP A UN MERCAT ÚNIC 
 Les diferències de preu de les trucades de mòbil entre el país més car i el més barat de la UE és del 774%, segons la Comissió. Per aquesta gran diferència, que considera injustificada, la comissària Neelie Kroes vol un mercat únic de telefonia.

Brussel·les"Truqui sense límit" o "Trucades a zero cèntims el minut" són algunes de les ofertes temptadores amb què les operadores telefòniques intenten seduir nous clients, en plena batalla per captar usuaris en un mercat molt saturat. Sovint ofereixen packs a un preu fix en què les trucades tenen tarifes irrisòries en determinades franges horàries, o fins i tot són gratuïtes si no es depassen els minuts fixats. Ofertes que creen la il·lusió que trucar serà molt barat. Però la realitat queda molt lluny i el que semblava una ganga finalment no ho és tant: Espanya és el quart estat membre de la Unió Europea on més car és trucar des del mòbil, segons les dades publicades ahir per la Comissió Europea.

El cost mitjà d'una trucada de mòbil a Espanya són 13,3 cèntims per minut, tot i que les operadores sovint anunciïn preus molt més baixos. Aquest preu és un 46% més alt que la mitjana de la UE i un 51% més que Alemanya, que té un poder adquisitiu força més alt. "Aquest és el preu real de les trucades des del mòbil, que es calcula a partir de les factures, dividint el preu final pel total de minuts utilitzats", expliquen els responsables de l'informe elaborat per l'executiu comunitari.

La tarifa mòbil espanyola el 2011 -que ha baixat respecte de la de l'any anterior (14,9 cèntims per minut)- només és superada per Bèlgica, Luxemburg i Holanda. A la cua del rànquing, els països on surt més barat parlar pel mòbil són Letònia, Romania i Lituània. Entre el primer i l'últim de la llista, Holanda i Lituània, hi ha una diferència de preu del 774%. Un salt que la Comissió Europea considera inacceptable. "No es pot justificar per diferències en la qualitat del servei ni pel poder adquisitiu dels consumidors", opina Brussel·les.

"Aquestes xifres demostren clarament que els 28 mercats de telecomunicacions que existeixen avui a Europa no beneficien els consumidors com faria un autèntic mercat únic", alerta la comissària de l'Agenda Digital, Neelie Kroes, que pretén aconseguir un "continent realment connectat". I és que les diferències de preu a la UE en altres béns i serveis bàsics són molt menors. Així, mentre que les trucades de mòbil varien un 774% d'un punt a l'altre de la geografia europea, un litre de llet costa sempre entre 69 i 99 cèntims -un preu que suposa una distància del 43%- i un iPad es pot comprar a qualsevol estat de la Unió amb una diferència de preu que es redueix només fins a l'11%.

Per acabar amb la disfunció que les trucades de mòbil suposen dins del mercat únic -un dels pilars de l'arquitectura comunitària-, Kroes presentarà al setembre un paquet de mesures que tenen l'objectiu de consolidar el mercat europeu de les telecomunicacions.

Croada contra el 'roaming'

Des del 2007, Brussel·les també du a terme una croada contra els elevats preus per utilitzar el mòbil des d'un altre país de la Unió, el que es coneix com a tarifa roaming . L'objectiu de la comissària Kroes és eliminar del tot els recàrrecs per itinerància el 2015. Per això cada any -i coincidint amb l'arribada de les vacances d'estiu- la Comissió rebaixa el preu màxim que les operadores poden cobrar pel roaming .

L'última baixada de preus va ser l'1 de juliol. Des de llavors navegar per internet a l'estranger amb el mòbil no pot costar més de 45 cèntims per megawite més IVA. Un preu que suposa una reducció del 36% respecte de l'any passat i del 91% respecte del 2007. La tarifa màxima per trucar són 24 cèntims per minut; per rebre una trucada, 7 cèntims per minut, i per enviar un missatge, 8 cèntims.

stats