INFORME EUROPEU
Misc 02/12/2013

La crisi triplica la fallida de petites i mitjanes empreses

Un informe de Brussel·les xifra en 7.800 les pimes que van tancar el 2012 a l'Estat

Laia Forès
3 min
DEPENDÈNCIA INTERNA 
 La Comissió Europea recomana a les empreses espanyoles apostar per les exportacions per millorar la seva situació. Un dels principals problemes de les pimes de l'Estat és la seva excessiva dependència de la demana interna.

Brussel·lesEl seu tancament no acostuma a sortir a les portades dels diaris, però les petites i mitjanes empreses (pimes) són les principals afectades per la crisi i un dels motius pels quals s'engreixen les xifres de l'atur. Un total de 7.799 pimes espanyoles van haver d'abaixar la persiana el 2012, a un ritme de 21 empreses al dia. La xifra és tres vegades més elevada que la del 2008, quan es va iniciar la crisi. Aquell any van tancar 2.528 pimes.

Les dades les revela un informe de la Comissió Europea. El document adverteix que "probablement" l'augment de la fallida d'empreses continuarà aquest any i no serà fins al 2014 que la situació millorarà. Segons Brussel·les, la millora prevista per a l'any que ve es deu a les reformes impulsades pel govern espanyol i a les mesures europees. "Les nostres iniciatives per ajudar les pimes estan donant els seus fruits. Són l'ànima de la nostra economia i ens estan fent sortir de la crisi més important dels últims 50 anys", afirma el comissari europeu d'Indústria, Antonio Tajani.

L'informe subratlla que un dels problemes de les pimes espanyoles és la dependència del mercat estatal. La reducció dràstica del consum de les famílies per la crisi ha tingut un efecte directe sobre les pimes. L'altre handicap és la dificultat d'accedir al crèdit. Tot i que els bancs s'han recapitalitzat gràcies al rescat bancari, Brussel·les destaca que les entitats encara no han reobert l'aixeta del crèdit, una situació que encara dificulta més les coses a les pimes. Segons l'informe, la denegació de préstecs a les pimes espanyoles ha augmentat d'un 16% a un 21% durant la crisi. Les restriccions de crèdit, assegura el document, han frenat les perspectives de creixement.

La patronal de les microempreses i de les petites i mitjanes empreses a Catalunya, Pimec, també creu que perquè la situació de les pimes millori "és necessari incidir en la millora del finançament empresarial". La patronal catalana subratlla com a mesures importants potenciar la innovació i, sobretot, donar suport als projectes d'internacionalització per augmentar les exportacions i no dependre tant de la demana interna. L'informe també recomana a les petites i mitjanes empreses apostar per la demanda d'exportacions per impulsar el creixement.

Principal motor de l'economia

Les pimes són un dels principals motors de l'economia catalana. Segons dades de Pimec del 2011, el 99,8% de les empreses instal·lades a Catalunya són pimes, i representen el 70,6% de l'ocupació. A més a més, són responsables de gairebé la meitat del valor afegit brut. Per tant, que les pimes creïn ocupació és un factor clau per a la recuperació de l'economia catalana.

Brussel·les reconeix en l'informe que recuperar-se de la crisi financera serà "difícil" per a les pimes espanyoles, però destaca la tendència a la millora de cara al 2014. El document subratlla els esforços del govern de Rajoy per ajudar les petites i mitjanes empreses a sortir de la crisi, com iniciatives per donar suport als empresaris o canvis en el sistema educatiu per inculcar als alumnes l'esperit emprenedor.

En el conjunt de la Unió Europea, aquest any ja es començarà a notar una lleugera millora de la situació de les pimes. Per als pròxims dos anys, Brussel·les preveu que el creixement de l'ocupació i el valor afegit en les pimes europees sigui del 0,3% per a aquest any i de l'1% per al 2014. De fet, segons l'informe, el 2013 podria ser el primer any des de l'inici de la crisi que les pimes europees creen ocupació i valor afegit.

Ocupació juvenil

Brussel·les creu que la millora de la situació de les pimes ajudarà a crear ocupació, un fet molt rellevant per a socis com Espanya, l'estat de la UE amb una taxa d'atur més elevada. A l'estat espanyol és especialment greu l'atur juvenil, que supera el 57%. Brussel·les espera que el govern presenti aviat el pla per gastar els 1.800 milions d'euros per promoure la creació d'ocupació juvenil, però ahir ja va advertir el comissari europeu de Pressupostos, Janusz Lewandowski, que el pla "no serà una solució miracle".

Última visita de la 'troica' a Madrid

Els inspectors de la troica , formada per la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE), inicien avui a Madrid una nova visita per avaluar el funcionament del rescat bancari espanyol. És l'última visita a Madrid dels homes de negre . Al gener es tancarà el programa de rescat europeu que ha servit per sanejar la banca espanyola i ja no hi haurà més controls dels inspectors.

El rescat bancari ha injectat a les entitats espanyoles un total de 41.300 milions d'euros. Tot i que el rescat es tanca formalment, Brussel·les continuarà supervisant la banca espanyola fins que l'Estat torni el 75% del préstec europeu.

stats