Misc 01/04/2015

La reactivació immobiliària no evita les pèrdues al ‘banc dolent’

A.m.v.
2 min
L’entitat que presideix Echegoyen és un dels cinc primers operadors del mercat immobiliari.

BarcelonaLa Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) va tancar l’any 2014 amb unes pèrdues de 585 milions d’euros. El banc dolent creat pel govern espanyol el 2012 per absorbir els actius tòxics de les entitats va registrar un resultat abans d’impostos i deterioraments de 62 milions negatius, però les provisions que va fer per a pèrdues futures, de 719 milions, van ensorrar els seus resultats.

La Sareb, presidida per Jaime Echegoyen, agrupa els actius immobiliaris de difícil sortida al mercat de diferents bancs i els seus resultats estan estretament relacionats amb el sector del totxo, ara en clara millora. Per aquesta raó, durant l’any passat va tenir un creixement d’ingressos d’un 23% respecte al 2013, que van arribar als 5.115 milions. En aquest exercici va vendre 15.298 immobles, la meitat propis i la resta vinculats a préstecs que té en cartera. Un 80% d’aquests ingressos van arribar de l’activitat minorista i fonamentalment de la gestió de préstecs.

Això col·loca el banc dolent entre els cinc primers operadors del mercat, amb una activitat que supera els 40 immobles venuts cada dia. La meitat de les vendes s’han concentrat a Madrid, Barcelona, València i Màlaga. Un 63% d’aquest habitatge era residencial.

També destaca la venda de sòl, que durant el primer any de vida de la Sareb va ser pràcticament inexistent. El 2014, en canvi, ha dut a terme gairebé 500 operacions d’aquest tipus.

Una reducció del deute constant

Pel que fa a les vendes a inversors institucionals com ara els fons d’inversió, l’entitat va tancar durant el 2014 un total d’11 operacions per les quals va ingressar 1.115 milions d’euros. Un 84% d’aquests ingressos van venir de la venda de carteres de préstecs.

Amb tot plegat, l’entitat va tornar més de 3.400 milions d’euros de deute, que és de 50.781 milions en total i que està avalat per l’Estat. La Sareb insisteix que retornar aquest passiu és el seu “principal compromís”. En els seus dos primers anys d’activitat ja ha tornat 5.700 milions, amb la qual cosa ara mateix en deu prop de 45.000. De cara al 2015, la Sareb vol intentar amortitzar uns 3.000 milions més d’aquest deute.

Jaime Echegoyen va celebrar ahir uns resultats que posen l’entitat en disposició de beneficiar-se “al màxim de la incipient recuperació del mercat”. Cal recordar que Echegoyen porta només unes setmanes en el càrrec, que durant l’any passat va ocupar Belén Romana, que va plegar al gener.

La Sareb agrupa actius provinents d’entitats que en la majoria de casos han patit durs processos de reestructuració o han desaparegut, com Bankia, CatalunyaCaixa, NCG, el Banc de València, BMN, Ceiss, Liberbank i Caja 3. L’Estat té el 45% de les accions de la Sareb a través del FROB, mentre que el 55% restant està en mans privades.

stats