AGRICULTURA
Misc 25/08/2013

Els preus dels aliments es quadrupliquen al mercat

Els pagesos denuncien que pateixen "abusos de poder"

Xavier Alegret
3 min
L'aliment que més es dispara és la coliflor: el pagès ingressa 23 cèntims i al mercat es ven a 1,77 euros.

BarcelonaEls preus dels aliments que es poden comprar al mercat tenen poc a veure amb el cost de producció i amb el que es paga al productor, fins i tot quan els aliments no han patit transformació. Aquesta és una denúncia reiterada de sindicats agraris i associacions de consumidors. Tres d'aquestes entitats elaboren un índex de preus que mostra que els productes agraris es venen al mercat quatre vegades més cars que el preu que s'ha pagat al pagès. En concret, el preu de fruites, verdures i hortalisses es multiplica per 3,9 i el dels productes ramaders (carn, ous i llet) es multiplica per 2,8 de mitjana, segons l'índex de preus en origen i destí del juliol, elaborat per l'organització agrària espanyola COAG i les associacions de consumidors UCE i CEACCU.

L'índex analitza els preus de més d'una trentena de productes al conjunt de l'Estat. La gran majoria de productes agrícoles es paguen en origen a menys d'un euro el quilo, i molts fins i tot a menys de cinquanta cèntims. Però al mercat, la gran majoria superen l'euro o els dos euros. El que més es dispara és la coliflor, que passa de 23 cèntims a 1,77 euros, gairebé vuit vegades més. El carbassó passa de 20 cèntims a 1,44 euros el quilo, 7,2 vegades més, i l'enciam de 15 a 95 cèntims la unitat, més de sis vegades més. El preu dels tomàquets d'amanida es multiplica gairebé per cinc, i passa de 36 cèntims a 1,77 euros, i el del cogombre i la ceba es multipliquen per quatre. Pel que fa a les fruites, el meló es paga al mercat gairebé cinc vegades més car que al camp i passa de 27 cèntims a 1,29 euros el quilo. Els cítrics també s'encareixen molt; la taronja passa de 28 cèntims a 1,53 euros, 5,5 vegades més.

Els productes ramaders no s'encareixen tant com els agrícoles, tot i que requereixen un procés de transformació molt més important. El porc gairebé quadruplica el seu preu, ja que passa d'1,47 a 5,60 euros. La vedella i el xai més que tripliquen el seu preu, mentre que el del conill es multiplica per 2,7 i el del pollastre per 2,3. La dotzena d'ous i el litre de llet també veuen multiplicat el seu preu per més de dos entre la granja i la botiga.

Denúncia dels productors

El sindicat agrari català Unió de Pagesos ha denunciat en nombroses ocasions que el mercat dels aliments és injust i que els productors pateixen abusos per part de les grans superfícies. L'organització ha demanat al Govern que porti a terme "una campanya per acabar amb els abusos i competències deslleials en els mercats", que inclouria una legislació catalana de contractes alimentaris que elimini els desequilibris en les negociacions dels preus que es paguen als productors. "Unió de Pagesos considera imprescindible orientar les polítiques agràries cap a un mercat just i equitatiu i evitar els abusos de poder en el comerç agroalimentari", va deixar clar el sindicat tant al Govern com a tots els grups parlamentaris.

Els aliments s'encareixen de camí cap al mercat perquè la selecció, el transport, l'emmagatzematge i la transformació tenen un cost, que a més s'ha encarit. Però els pagesos denuncien que els seus costos també s'han apujat a causa de l'encariment del gasoil, dels fertilitzants i de l'alimentació animal, i també pel fet que no poder traslladar aquests encariments al preu ha provocat la caiguda de les seves rendes. Segons dades del departament d'Agricultura, la renda agrària va baixar un 5% el 2011 i des del 2001 acumula una caiguda del 43%.

stats