PREUS
Economia 14/08/2013

La inflació cau a l'1,9% a l'espera de la pujada de la llum

L'IPC balear cau 3 dècimes al juny gràcies a les rebaixes i a la fi de l'efecte estadístic del copagament

Dani Sánchez/ara Balears
3 min

Barcelona/Palma.La cistella d'anar a comprar dels ciutadans de les Illes es va abaratir una dècima respecte del mes anterior gràcies a l'efecte de les rebaixes en el preu de la roba i del calçat i a la fi de l'efecte estadístic del copagament sanitari impulsat pel govern espanyol. Segons les dades que va publicar ahir l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'Índex de Preus al Consum (IPC) es va situar a Balears a l'1,9%, tres dècimes per sota de la dada de juny i una dècima per sobre de la mitjana estatal, que va ser de l'1,8%, tal com havia avançat l'INE fa dues setmanes.

A Catalunya l'IPC es va col·locar en el 2,1%, cinc dècimes per sota de la dada del juny. Al País Valencià, per la seva banda, l'IPC va descendir sis dècimes, fins a situar-se en l'1,6%, per sota de la mitjana estatal.

L'impacte a la baixa del copagament sanitari en la inflació del juliol té una explicació estadística. Es deu al fet que l'executiu espanyol va decidir aplicar aquesta mesura -que incrementava de manera destacada el percentatge que cal pagar pels medicaments receptats per la Seguretat Social- a partir del juliol del 2012. Per això, la dada de la inflació d'aquest juliol és la primera que absorbeix aquest impacte. De fet, el secretari d'Economia, Francisco Jiménez Latorre, ja va avançar fa un mes, quan la inflació va créixer quatre dècimes, que els efectes "graó" que causarien les pujades d'impostos i mesures d'austeritat durant la segona meitat del 2012 permetrien rebaixar la inflació "fins als volts de l'1% a finals d'any".

En efecte, el govern espanyol va aprovar el 2012 altres mesures que van contribuir a disparar la inflació -com la pujada de l'IVA o l'increment de les taxes universitàries, al setembre- i això pot tenir un impacte a la baixa en les dades interanuals de l'IPC dels pròxims mesos. Ara bé, a la vegada que passarà l'efecte estadístic d'algunes pujades de preus, n'apareixeran de noves. La primera, i la que més posarà en risc les previsions de l'executiu, serà la pujada de la llum. Aquest mes d'agost, i com a conseqüència de la darrera reforma energètica que el govern espanyol va aprovar al juliol, el rebut ha pujat un 3,2%, i això es reflectirà per força en la inflació.

Tot i això, ahir el Ministeri d'Economia va reiterar la seva previsió que es continuïn produint rebaixes. "Comença a produir-se el descompte dels successius esglaons alcistes de preus que les mesures de consolidació fiscal van generar el 2012 i cal esperar que aquest procés continuï en els pròxims mesos", va dir el Ministeri de Luis de Guindos en un comunicat.

Segons l'executiu, la rebaixa de la inflació "millora el diferencial amb la zona euro". El Ministeri també va presumir ahir que amb la nova xifra l'IPC espanyol, "juntament amb la continuïtat en la moderació salarial", ajudarà a la "recuperació de la competitivitat davant dels nostres socis" i afavorirà "el dinamisme de les exportacions, i la recuperació de la producció i l'ocupació". Precisament ahir, el Regne Unit també va fer públiques les seves xifres de preus del juliol, que van caure una dècima fins al 2,8%, un punt per sobre de la dada espanyola.

Els sindicats, però, es van mostrar menys optimistes que l'executiu a l'hora d'analitzar les dades. UGT i CCOO van criticar la pèrdua del poder adquisitiu dels treballadors, especialment per als que tenen uns ingressos més baixos. A més, varen alertar que la pujada de l'electricitat eliminarà la baixada de l'IPC.

Roba més barata, beure més car

Algunes de les partides que han arrossegat a la baixa els preus a Balears, a més de l'esmentat descens dels preus de la medicina, són les que fan referència al vestit i el calçat, que, per l'efecte de les rebaixes, han baixat més de set punts i mig respecte del juny. A l'altre cantó de la balança, els aliments han pujat tres dècimes respecte del juny, i l'alcohol i tabac també es varen encarir, de manera que ara ja tenen un increment interanual de més d'un punt i mig.

stats