Economia 15/08/2013

Els indicadors de la crisi

2 min

Alemanya pateix més per col·locar deute a 10 anys

El Tresor alemany va col·locar ahir més de 3.200 milions d'euros en deute amb venciment a 10 anys, però li va costar més que en ocasions anteriors. L'estat va haver de pagar més per finançar-se i, a més, la demanda dels seus bons també va baixar. En concret, el Tresor va pagar un interès de l'1,8%, per sobre de l'1,57% de l'anterior col·locació, del juny. La demanda va superar en 1,3 vegades l'oferta, per sota de la ràtio d'1,6 fa dos mesos.

La facturació de la indústria, la del sector serveis i l'entrada de comandes cauen al juny

Els principals indicadors sectorials de conjuntura econòmica que mesura l'Instituto Nacional de Estadística (INE) van caure al juny a Catalunya. Segons va informar l'institut ahir, la facturació del sector serveis va descendir un 4,3%, per sobre de la caiguda mitjana espanyola, que va ser del 4,2%, mentre que la facturació de la indústria va descendir un 5,9%, també per sobre de la davallada mitjana espanyola, que va ser del 4%. L'entrada de comandes també va caure més a Catalunya (-9,2%) que a l'Estat (-7,8%). Les Balears, en canvi, van ser la comunitat on més bé es van comportar aquests indicadors: els serveis van facturar un 6,5% més i la indústria un 1% més.

Les ajudes públiques impulsen les vendes de cotxes

Els incentius públics a la compra de vehicles han servit per animar el mercat de cotxes en la primera meitat d'agost, segons les dades de l'Asociación Nacional de Vendedores de Vehículos a Motor (Ganvam) publicades ahir. A Catalunya les vendes van créixer un 13,4% i a les Balears un 27,1%, per sobre de la mitjana estatal del 7,4%. Al juliol també es va vendre un 28% més de vehicles comercials, segons la patronal Aniacam.

El preu de la gasolina cau un 1,4% en el que va d'agost

El preu de la gasolina va baixar un 0,48% la setmana passada, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea. El gasoil, per la seva banda, va caure un 0,36%. Amb aquests nous descensos, els carburants s'han abaratit un 1,4% en el que va de mes d'agost, perquè la setmana passada va ser la tercera consecutiva de rebaixes. El litre de gasolina val 1,45 euros -1,457 de la setmana anterior-, i el de gasoil 1,359 euros.

stats