FINANCES PÚBLIQUES
Misc 17/08/2013

El deute creix en 1.300 euros per habitant en mig any

El passiu de les administracions públiques espanyoles supera el 90% per primer cop a la història

Dani Sánchez Ugart
2 min

Barcelona.El baix nivell d'endeutament era, en els primers estadis de la crisi, el gran avantatge competitiu d'Espanya respecte als socis europeus. Cinc anys i un rescat bancari després, aquest avantatge no només ha desaparegut sinó que el deute està desbocat. En els primers sis mesos de l'any, el passiu espanyol va créixer en gairebé 60.000 milions d'euros o, el que és el mateix, en prop de 1.300 euros per habitant, segons les últimes dades del Banc d'Espanya. Només al juny, la quantitat total de diners que deu l'Estat va créixer en 6.386 milions d'euros i es va situar en 943.702 milions.

Això vol dir que al juny, per primer cop en la història recent, l'endeutament de l'Estat va superar la barrera psicològica del 90% i es va situar en un 90,1% del producte interior brut (PIB). Amb aquest nou creixement, l'indicador s'acosta perillosament a la previsió del govern espanyol per a finals d'any, que passa per tenir un nivell d'endeutament del 91,4% del PIB. Si s'analitza el deute total per habitant, cada espanyol deu a través de l'Estat -o l'Estat deu en nom de cada ciutadà espanyol- uns 20.500 milions d'euros (i això inclou des de nadons a ancians, passant per aturats, estudiants i treballadors).

O sigui que l'avantatge competitiu ha quedat esborrat i el nivell d'endeutament va camí de convertir-se en un maldecap. Del 35% d'endeutament del 2007 -abans de l'esclat de la bombolla immobiliària i que es desfermés la crisi financera als Estats Units-, l'Estat s'acosta cada cop més a la temuda xifra de deute del 100% del PIB, és a dir, la totalitat de la riquesa que es genera a Espanya en un any. Alguns organismes internacionals calculen que s'hi arribarà entre el 2015 i el 2016, i l'FMI preveu que s'arribi al 110% el 2018. El govern espanyol, però, continua defensant que no s'assolirà el 100% i que el límit estarà en un 99,8% de deute d'aquí tres anys. Després el passiu caurà.

Sigui com sigui, el ritme de creixement és vertiginós. Els 60.000 milions de la primera meitat de l'any no fan res més que afegir llenya a un foc que a finals de l'any passat cremava amb més força que mai en la història. Aleshores l'Estat va haver de demanar el rescat a la Unió Europea per salvar els bancs. Aquell rescat va engreixar de cop el passiu en 40.000 milions d'euros (que van servir per tancar el 2012 en un 84,2% de deute).

Sense el rescat, el deute accelera

Però les noves dades mostren que l'endeutament s'embala. El ritme de creixement ha crescut significativament des del segon trimestre del 2012 si es descompta l'efecte del rescat bancari. Durant aquells sis mesos, el passiu va créixer en 79.000 milions -rècord absolut-, però uns 40.000 milions corresponien al rescat, que es va fer efectiu al desembre. Sense això, el deute nou real va ser d'uns 39.000 milions, molt per sota dels 60.000 milions dels primers sis mesos del 2013, que no inclouen l'efecte de cap rescat. Per tot plegat, en els últims 12 mesos el passiu ha crescut en 140.000 milions (400 milions al dia).

Fonts del ministeri d'Economia consultades per Europa Press van atribuir l'increment del juny al fet que el Tresor ha avançat en el calendari d'emissió de deute i ja ha cobert el 63% del previst per a tot l'any.

stats