IMMOBILIARI
Economia 13/08/2013

La venda de pisos apunta a la recuperació a les Illes Balears però cau a l'Estat

L'àmplia oferta de productes de costa i una caiguda superior dels preus, motius de la diferència

Dani Sánchez Ugart
2 min

Barcelona.El mercat immobiliari espanyol segueix la seva particular travessia del desert iniciada el 2008 amb l'esclat de la bombolla immobiliària. Els 24.000 pisos i cases venuts al mes de juny, segons les dades publicades ahir per l'Instituto Nacional de Estadística (INE), són poc més d'una quarta part dels que es venien al mes el 2007. Però la digestió de l'empatx immobiliari encara està lluny d'acabar: la caiguda segueix imparable i al juny va ser del 5,5% respecte al mateix mes del 2012 a Espanya.

Enmig d'aquest desert, però, en els últims mesos han despuntat les Balears i Catalunya, que sembla, com a mínim de moment, que han consolidat un cert trencament de la tendència a la baixa. Al juny en aquestes dues comunitats la compravenda de pisos va pujar respecte al mateix mes de l'any anterior. En concret, ho va fer un 5% a Catalunya i un 6,7% a les Balears. En el cas català, aquest increment s'acumula al del maig, quan les vendes van repuntar un 13,5% -mentre que a Espanya van caure un 3,7%-, i al del març, quan van repuntar un 15,6%. A les Balears, en canvi, les operacions van caure un 13% al maig i les dades signifiquen un canvi de tendència.

Per la seva banda, tot i que la remuntada va ser més minsa, el mercat al País Valencià també es va comportar millor que en el conjunt de l'Estat, amb un increment de les operacions del 0,8%.

La inestabilitat del sector, però, encara no permet als experts parlar d'un canvi definitiu en aquestes comunitats. Però sí que hi ha diferències amb la resta que poden estar motivant el repunt. El primer d'aquest motius és que, sobretot en el cas català, els preus han patit una caiguda més important que a Espanya -ja frega o supera el 50%, segons els càlculs-. Una altra de les explicacions, lligada amb la primera, és un volum d'habitatges a la costa superior. Com que n'hi ha molts, els bancs -grans propietaris de l'estoc immobiliari espanyol- han decidit fer rebaixes més agressives en els pisos de zones costaneres, sobretot aquest any, i això ha animat les vendes, segons apunta el director d'estudis del portal Pisos.com, Manuel Grandarias.

Retorn d'inversors estrangers

El retorn dels inversors estrangers també ha col·locat a la pole position de la carrera cap a la recuperació les mateixes tres comunitats. Els estrangers, que segons un estudi recent de la taxadora Tinsa estan mostrant cada cop més interès en l'immobiliari espanyol, busquen eminentment pisos a la costa. I això, altre cop, beneficia Catalunya, les Balears i el País Valencià. A més, hi ha els factors estacionals. I és que el mes de juny sempre és més bo per a les comunitats amb més pisos d'estiueig.

De cara als pròxims mesos, però, segons Grandarias, hi ha el risc que en aquestes comunitats les compravendes també puguin tornar a caure. L'1 d'agost va entrar en vigor a Catalunya el nou tipus de l'impost de transmissions patrimonials, que grava les compravendes de pisos de segona mà i que ara és del 10% -igual que l'IVA que grava els pisos nous, que va pujar al gener-. Això voldrà dir que, previsiblement, encara hi haurà un parell de mesos amb vendes a l'alça -la pujada es va anunciar al juny i els compradors tenien un mes i mig per esquivar-la fent compres anticipades-. Després, però, previsiblement, les vendes tornaran a caure, i podria passar el mateix en altres comunitats si els governs autonòmics copien la mesura, segons Grandarias.

stats