MERCAT INTERNACIONAL
Economia 26/08/2013

La Xina torna a donar senyals de solidesa

Les últimes dades econòmiques positives injecten confiança en el gegant asiàtic

Bettina Wassener
3 min

The New York Times / Hong KongL'economia xinesa encara grans reptes estructurals els pròxims anys, però de moment la desacceleració d'aquests últims temps sembla que ha tocat fons. L'economia del país, que s'ha vist llastada per la deslluïda demanda internacional, torna a donar senyals de solidesa, o en dóna d'addicionals. El govern xinès també ha adoptat una política de mà dura, disposat a allunyar el país de la dependència de les exportacions i del crèdit barat.

El creixement de la producció industrial, que s'havia anat reduint cap al 9% en els últims mesos, va pujar al 9,7% al mes de juliol, segons informava l'Oficina Nacional d'Estadística del país. La xifra ha superat les expectatives d'una pujada del 9% i ha contribuït a donar certs senyals que les condicions del sector productiu del país comencen a mostrar una millora moderada.

Les vendes dels comerços van créixer un 13,2% comparades amb les de l'any anterior, lleugerament menys que el 13,5% que els analistes preguntats per Reuters havien previst, però en línia amb el rendiment dels últims mesos. I la inversió en actius fixos, com ara immobles i maquinària, a les zones urbanes també seguia la línia de les expectatives, creixent un 20,1% durant els primers set mesos d'aquest any 2013.

Juntament amb les últimes dades d'importació publicades, que han estat imprevistament sòlides, l'última tongada de xifres sembla que volen demostrar que l'economia xinesa s'ha estabilitzat, si més no de moment, i això ha empès alguns analistes a projectar una lleugera recuperació en els pròxims mesos.

"Les dades d'activitat del juliol -unes dades millors del que s'esperava- han relativitzat en gran part la preocupació que hi havia d'un dur aterratge de l'economia xinesa", escriuen en una nota economistes de l'Australia and New Zealand Banking Group, que apunten que l'economia de la Xina "ha tocat fons".

La Xina havia anat perdent embranzida durant molts mesos en deixar enrere el creixement desproporcionat que la va convertir en la segona economia més gran del món, després dels Estats Units. El creixement econòmic podria tancar-se enguany en el 7,5%, molt lluny dels augments anuals de dues xifres que el país havia tingut durant la major part de les últimes tres dècades. Amb tot, les dades de juliol semblarien indicar que alguns dels últims obstacles sobre el creixement s'han suavitzat.

La demanda occidental d'exportacions ha millorat, ja que els Estats Units i altres economies han agafat embranzida. I des del punt de vista nacional, les autoritats de Pequín han clarificat aquestes últimes setmanes que, mentre es veuen preparades a tolerar un creixement més lent, també intervindran per evitar que el creixement s'alenteixi massa de pressa. Pequín també ha anunciat una sèrie de mesures a petita escala dirigides a abonar l'activitat, com reducció d'impostos per a la petita empresa, per exemple, i mesures adreçades a accelerar la construcció ferroviària per l'interior del país i per les zones més pobres.

Foment de l'activitat

La millora en la claredat de les polítiques i en les mesures de suport sembla que han fomentat l'augment de l'activitat, sobretot la del sector privat, segons Stephen Schwartz, economista en cap per a Àsia del BBVA a Hong Kong. Pel que fa als últims informes difosos, Schwartz afirma: "Ens donen més confiança en la nostra previsió que el creixement s'estabilitzarà en el tercer trimestre, i es recuperarà de manera gradual en el quart".

Les turbulències econòmiques occidentals i la pujada dels salaris al país han minat el creixement de les exportacions, que constituïen el fonament rocós del creixement xinès durant dècades. El fet que la població xinesa es vagi fent gran i se'n redueixi la mà d'obra implica que hi ha una urgent necessitat d'apujar la productivitat laboral i reduir la poca eficiència i les males assignacions de capital que han espatllat el creixement durant anys. I la sobrecapacitat, la corrupció i la pobra assignació d'actius segueixen afectant el creixement.

Les dades d'inflació subratllen els reptes que moltes indústries hauran d'encarar. Mentre la inflació de preus al consum es va mantenir aturada al juliol en el 2,7%, el preu de mercaderies en sortir de fàbrica ha caigut un 2,3% des de l'any passat, seguint una davallada que ha durat més d'un any.

Pequín ha intentat controlar el crèdit en un intent de placar el flux de diner fàcil que ha esperonat el creixement aquests últims anys, però que ha generat preocupacions sobre la qualitat dels actius i sobre els possibles impagaments desestabilitzadors del futur. Aquests reptes neguitejaran la Xina uns quants anys, fins al punt que alguns analistes avisen -malgrat l'aparent estabilització del juliol- que el creixement s'alentirà fins molt per sota de l'actual objectiu oficial del 7,5%.

"Si bé creiem que el govern podria retardar el creixement per sota del 7% fins al 2014, no pensem que es pugui evitar -escriu en una nota Zhang Zhiwei, economista especialista en la Xina a Nomura-. El palanquejament de l'economia segueix sent alt, i moltes indústries segueixen lluitant amb problemes de sobrecapacitat -diu Zhang-. La resolució d'aquests problemes requerirà inevitablement un període de destrucció constructiva. Cal comptar que hi haurà alguns casos de fallides".

stats