COMPETITIVITAT
Economia 07/08/2013

La UE també demana a Espanya una reducció de sous del 10%

Olli Rhen proposa un gran pacte entre sindicats i patronal

T.g.
2 min
La UE també demana a Espanya una reducció de sous del 10%

Barcelona.Espanya ha de seguir reformant el mercat laboral, segons va assegurar en el seu blog el vicepresident econòmic de la Comissió Europea (CE), Olli Rhen. Com a recepta més rellevant va demanar una "devaluació interna" dels salaris, en línia amb la proposta del Fons Monetari Internacional (FMI) de divendres, que la xifrava en una rebaixa del 10%.

Per compensar aquest sacrifici, els empresaris s'haurien de comprometre a incrementar les contractacions. Per la seva banda, el govern espanyol reduiria un 1,7% les contribucions empresarials a la Seguretat Social. Amb les opinions del vicepresident europeu ja s'han pronunciat sobre les possibles solucions per reduir el nivell d'atur espanyol els tres organismes que formen l'anomenada troica (la CE, l'FMI i el Banc Central Europeu).

De fet, el primer a fer-ho va ser l'organisme que presideix Mario Draghi fa just un any. El Banc Central Europeu (BCE) va incloure en el butlletí mensual de l'agost del 2012 una sèrie d'alternatives per augmentar la competitivitat dels països que han rebut ajuts i rescats públics (Grècia, Portugal, Irlanda, Xipre i Espanya). Entre aquestes propostes, destacava la necessitat de reduir els costos laborals unitaris, tot i que també defensava que les empreses haurien de disminuir els marges de beneficis.

12 mesos després, Olli Rhen indica en el seu article (titulat ¿Pot aconseguir Espanya el que van fer Irlanda i Letònia? ) que les últimes dades d'atur espanyoles permeten ser "cautelosament positius", però demana igualment un esforç addicional per arribar a un gran pacte entre sindicats i patronal. Rehn adverteix que "els actors que el rebutgin frontalment haurien de carregarien amb l'enorme responsabilitat nacional dels costos socials i humans", informa Efe.

El polític finlandès va reconèixer el "desafiament polític" que suposa arribar a un "ampli consens polític i social" en el camí de l'ajust econòmic, però va remarcar que bé mereix un "intent seriós" pel "bé dels milions de joves espanyols que estan actualment desocupats".

Reformes a mitges

Rhen, que va recordar que al setembre la CE analitzarà en detall les reformes laborals del govern de Mariano Rajoy de l'any passat, va destacar la millora de la conjuntura europea. Amb tot, va demanar cautela i va avisar que "l'atur segueix sent inacceptablement alt i les reformes encara estan a mitges o per aplicar".

Finalment, va apuntar al superàvit en la balança comercial espanyola i l'augment de les exportacions. En aquest sentit, va remarcar que el sector de la construcció encara ha de redistribuir els seus recursos a altres de més productius.

stats