BANCA
Misc 27/06/2013

El jutge Silva, apartat de la causa per la qual va empresonar Blesa

L'Audiència de Madrid exclou el magistrat del cas de la compra del City National Bank

X.a.
2 min
El jutge Elpidio José Silva s'ha defensat de l'acusació de no ser objectiu ni imparcial en el cas Blesa. L'expresident de Caja Madrid, va dir, li causa "indiferència plena".

Barcelona.L'Audiència Provincial de Madrid va donar ahir el cop de gràcia al jutge del cas Blesa, Elpidio José Silva, i el va apartar de la causa de la compra del City National Bank de Florida. Aquesta causa, per la qual va fer empresonar Miguel Blesa, és la causa separada del cas del crèdit al grup Marsans, de la qual ja havia estat apartat. L'expresident de Caja Madrid, però, va sortir de la presó dijous passat després que la mateixa audiència madrilenya anul·lés el cas Blesa. Silva estarà apartat del cas fins que es resolgui la seva recusació.

El jutge Silva va ser apartat al maig de la causa contra l'expresident de Caja Madrid per la concessió d'un crèdit de 26,6 milions d'euros al grup Marsans, propietat de l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán, que és a la presó. De fet, el cas de la compra del banc nord-americà va néixer a partir del de Marsans, com una peça separada. L'Audiència de Madrid va advertir ahir Silva que va tramitar "erròniament" la seva recusació del cas Blesa, ja que només la va tramitar per una de les dues causes, i el va emplaçar a tramitar la recusació "adequadament".

La defensa de Miguel Blesa va interposar dues recusacions contra el jutge Silva, una per la causa de Marsans i una altra per la del City National Bank de Florida. Segons l'Audiència de Madrid, el magistrat va entendre de manera "incorrecta" que la recusació només afectava la primera de les causes i va continuar amb la investigació de la segona, per la qual va acordar la presó sense fiança de Blesa el 5 de juny. No obstant, l'Audiència va aclarir dimarts que entén que hi ha raons per investigar la compra del banc de Florida per Caja Madrid l'any 2008.

"Indiferència plena"

L'advocat de l'expresident de Caja Madrid va demanar la recusació de Silva perquè considerava que fa servir un "to despectiu i denigrant que determina i constata els seus prejudicis". També argumentava que aquest to el col·loca en una "condició objectiva de denunciant" i evidencia "menys aparença d'imparcialitat i d'objectivitat". L'Audiència madrilenya, quan va anul·lar el cas Blesa fa una setmana, va argumentar que el magistrat havia volgut convertir el crèdit a Díaz Ferrán en una "causa general per buscar els responsables de la crisi econòmica i el seu càstig".

Silva es va defensar ahir de les acusacions de subjectivitat i va assegurar que Blesa li causa una "indiferència plena". "Si un imputat es queixa d'un jutge, potser no ho està fent tan malament", va ironitzar, i va afegir que "cadascú té el jutge que li toca, el jutge no es pot triar": "La justícia no és un restaurant on es pot triar menú", va afegir. A més, Silva va dir que no té por però sí certa "preocupació" davant la seva possible expulsió de la carrera judicial. El Consell General del Poder Judicial l'investiga per faltes que podrien costar-li la carrera i la fiscalia investiga si ha prevaricat en el cas Blesa. El jutge ha denunciat ingerències i pressions.

stats