MERCAT DE TREBALL LA SORTIDA DE LA CRISI
Misc 30/08/2013

Rajoy reduirà de 41 a 5 els contractes laborals

El govern simplifica la normativa, però opta per no eliminar la temporalitat

Dani Sánchez Ugart
3 min
POCA AUTOCRÍTICA 
 Tot i les crítiques, el balanç del govern en el primer any de reforma laboral és optimista. Segons la ministra Báñez, ha frenat l'atur i ha fet guanyar competitivitat. Només va admetre que no estava "satisfeta" de la reducció de la dualitat.

Barcelona.Just quan la reforma laboral fa el seu primer any, el govern espanyol es planteja -obligat per Brussel·les- noves modificacions en la normativa de treball. La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, que va comparèixer ahir al Congrés per explicar els resultats de la reforma, va anunciar que "molt aviat" l'executiu presidit per Mariano Rajoy presentarà als agents socials una proposta per reduir de 41 a 5 els models de contracte laboral. L'objectiu de la simplificació és, segons Báñez, acabar amb la "barrera" a la contractació que suposa per a alguns empresaris la gran complexitat dels actuals impresos.

La mateixa ministra va lligar la decisió del govern espanyol a la lluita contra la dualitat del mercat de treball que reclamen els organismes internacionals, com la Comissió Europea (CE) i el Fons Monetari Internacional (FMI), que han parlat obertament de la necessitat d'un contracte únic -rebutjat en principi per l'executiu espanyol-. De fet, l'única autocrítica que va fer la ministra als rèdits de la reforma és que no ha estat prou efectiva per acabar amb la dualitat. "No n'estic satisfeta", va dir la ministra just abans d'anunciar la nova estructura dels contractes laborals.

Els contractes

Es mantenen els contractes indefinits i els temporals

La reducció de models de contracte laboral era una vella reivindicació de les patronals i les associacions d'autònoms, que ahir van saludar la simplificació. Consisteix a desfer l'actual entramat de contractes i substituir-los per cinc de bàsics: el contracte indefinit, el temporal, el de relleu, el de pràctiques i el de formació i aprenentatge. Ara, els contractes són més variats perquè recullen un imprès per a cada tipus de bonificació o circumstància especial del contracte. Amb la nova llei, aquestes circumstàncies passaran a ser modalitats dins d'un mateix contracte. La ministra va dir que els treballs tècnics per fer possible aquesta modificació ja estan molt avançats i que, per tant, el canvi és imminent.

L'anunci arriba només uns dies després que Joan Rosell, president de la principal patronal espanyola, la CEOE, demanés una reducció de contractes en aquesta línia, perquè "al final" només en fan servir "quatre o cinc".

El soci director del departament laboral de Garrigues, Rafael Ortiz, considera que la nova simplificació no durà a un canvi substancial, sinó que serà simplement una simplificació de l'actual normativa. L'expert, però, no creu que l'actual varietat de contractes freni la contractació: "Si un empresari vol contractar, no ho deixarà de fer perquè no sàpiga quin contracte fer servir". Tot i així, considera, la simplificació suposa "eliminar burocràcia i guanyar agilitat".

La nova normativa també fusionarà totes les bonificacions i incentius a la contractació que existeixen ara mateix en un sol text legal, per acabar amb "la dispersió normativa" i facilitar el coneixement de totes les bonificacions per part dels empresaris, segons va explicar la ministra.

Els avenços de la reforma

Báñez diu que ha evitat eliminar 225.000 llocs de treball

El motiu de la compareixença d'ahir de Báñez era fer balanç del primer any d'aplicació de la reforma laboral, que, segons la ministra, ha "frenat la destrucció d'ocupació". En un any, va explicar, l'atur ha crescut un 5%, molt per sota del 17,8% que va créixer en els 12 mesos anteriors. Però encara es destrueixen llocs de treball perquè l'economia encara no creix. "Sense estar bé, estem molt millor que fa un any", va resumir la ministra. Va argumentar que, en els sectors que sí que creixen, com els que són clarament exportadors, la reforma ja s'està notant en la creació de llocs de treball. Báñez va posar com a exemple les automobilístiques Ford, Nissan i Renault i també altres empreses del sector químic i farmacèutic, que, segons ella, estan creant ocupació "a un ritme del 5%".

Antifrau

La ministra defensa la bústia perquè està "donant resultats"

La ministra també va defensar la polèmica bústia antifrau posada en marxa aquest estiu, que podrà fer servir informació anònima. Báñez ha matisat que les denúncies anònimes no es tramitaran com a tals -la llei no ho permet-, però sí que serviran perquè els inspectors tinguin la màxima informació. "No canvia el que ja hi ha, només facilita el contacte telemàtic", va dir la ministra, que va defensar que les polítiques antifrau estan donant resultats. Segons Báñez, l'actual pla antifrau ha fet aflorar 130.512 llocs de treball irregulars i ha permès desmantellar trames organitzades i detectar 65.000 altes falses.

stats