Economia 08/08/2015

‘Rain Man’, el cervell del frau del Líbor

Tom Hayes, condemnat a 14 anys de presó per manipular l’índex interbancari, assenyala els seus caps

Daniel Postico
3 min

LondresLi deien Rain Man perquè tenia el trastorn d’Asperger (una forma d’autisme lleu) i, com el protagonista de la pel·lícula, era un geni amb els números. Tom Hayes ha sigut condemnat aquesta setmana a 14 anys de presó acusat de ser, en paraules del jutge, el “cervell” d’un grup d’agents financers de diversos bancs que, entre 2006 i 2010, es van dedicar a manipular el preu del Líbor per beneficiar-se personalment dins d’una conspiració global.

Es tracta d’un dels escàndols bancaris més importants en l’àmbit mundial, una conspiració global que va obligar els supervisors financers dels Estats Units, Suïssa i el Regne Unit a multar deu bancs (HBOS, UBS, Citigroup, Barclays, Bank of America, HSBC, JP Morgan, RBS, Société Générale i Deutsche Bank) amb 2.200 milions d’euros per manipular el Líbor, taxa d’interès que s’utilitza com a referència en contractes financers i crèdits. L’escàndol va obligar a dimitir el conseller delegat de Barclays, Bob Diamond, i part de la cúpula directiva el 2012.

La taxa d’oferta interbancària de Londres (Líbor) és la mitjana, calculada diàriament, del cost del diner que es presten els bancs entre ells. L’índex mesura quant han de pagar els bancs per agafar-ne en préstec dels seus rivals. L’equivalent a Europa es l’Euríbor. Els preus de bilions d’euros de transaccions es fixen amb el Líbor i es calcula que Hayes va fer guanyar a UBS prop de 200 milions d’euros i se’n va embutxacar més de quatre.

L’ex agent financer d’UBS i Citigroup és la primera persona condemnada per aquesta trama global. 11 persones més seran jutjades. Des del Regne Unit es demana que es processi els directors dels bancs que ho van permetre. Així, mentre que el jutge considera Hayes el “cervell” de la conspiració, ell es defineix com un cap de turc.

Tom Hayes, de 35 anys, va néixer a Londres però va créixer amb la seva mare i el seu padrastre al comptat de Hampshire. Es va graduar en matemàtiques i enginyeria a la Universitat de Nottingham. La seva habilitat pels números no va passar desapercebuda i l’RBS el va contractar el 2001 amb només 22 anys. D’allà va passar al Royal Bank of Canada i al gegant suís UBS. Va ser a l’oficina de la UBS a Tòquio on va començar a operar amb productes financers basats en el Líbor. Després va passar a Citigroup, també a Tòquio. Acomiadat el 2010, es va entregar i va confessar, però després es va fer enrere. Va canviar de defensa i es va declarar innocent per evitar ser jutjat als Estats Units, on les condemnes per aquests delictes són més severes. El jutge britànic el va acusar d’actuar mogut per la “cobdícia” però ell va dir que només volia fer la seva feina de manera perfecta.

Un superheroi a l’edredó

Hayes està casat i té un fill de quatre anys. Vivien en un modest pis tot i que el 2010 es va comprar una casa amb 7 banys i 7 habitacions a Surrey a nom de la seva dona. Defugia l’estil de vida dels banquers: no lluïa vestits cars i bevia xocolata desfeta mentre els seus companys obrien ampolles de xampany. Ell mateix ha explicat que conserva la funda d’edredó amb la imatge d’un superheroi de quan tenia sis anys.

Les proves de la Fiscalia demostraven que va enganyar i subornar altres operadors. Hayes no va negar que intentés manipular el Líbor però va dir que “estava actuant dins d’un sistema” i “amb total transparència” davant dels seus superiors: “Els meus caps ho sabien i els caps dels meus caps també, i en alguns casos el conseller delegat”.

stats