Economia 30/08/2013

El PIB espanyol ja acumula nou trimestres seguits de caiguda

La recessió més llarga en 40 anys va començar abans del que es creia

àlex Font Manté / Laia Forés
2 min

Barcelona/brussel·lesL'Instituto Nacional de Estadística (INE) s'ha proposat revisar a fons les dades del PIB espanyol. Dimarts passat ja va afirmar que la caiguda de l'economia el 2012 va ser de l'1,6%, dues dècimes més del que s'havia dit fins llavors. Seguint amb aquest afany revisionista, l'INE va anunciar ahir que la recessió que viu Espanya no va començar en el tercer trimestre del 2011 -com es creia fins ara- sinó en el segon trimestre del mateix any. D'aquesta manera, la recessió més llarga des de la Transició ja fa nou trimestres que dura.

Malgrat tot, el govern espanyol està convençut que la recessió ja s'acaba. Ahir, el secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, va pronosticar que en el tercer trimestre el PIB tancarà situant-se entre el 0% i el 0,2%. "Ja hi ha les bases per a la nova tendència que posi fi a una llarga i profunda recessió", va dir Latorre. En qualsevol cas, com ja ha dit en alguna ocasió el ministre d'Economia, Luis de Guindos, el gran interrogant no és tant si s'acaba la recessió sinó com d'intens serà el creixement posterior. La preocupació és que sigui lleu i que l'economia, de facto , quedi estancada.

Rehn defensa el límit de dèficit

D'altra banda, el comissari europeu d'Economia, Olli Rehn, va reaccionar a les crítiques per haver flexibilitzat els objectius de dèficit d'alguns països com França i Espanya. Dilluns el president del Bundesbank, Jens Weidmann, va llançar un dur atac al relaxament d'aquests objectius. Rehn va aprofitar un discurs ahir a Àustria per respondre Weidmann i deixar-li clar que la Comissió Europea defensa el pas enrere que ha fet la Unió Europea en la recepta de l'austeritat per no ofegar encara més les economies de l'euro.

El comissari europeu va justificar la flexibilització del calendari per l'esforç que els estats han fet per estrenye's el cinturó. "En vista dels progressos fets en la reducció del dèficit, hem estat capaços de recomanar a diferents països que frenin el seu ritme de consolidació fiscal", va dir Rehn. Brussel·les va concedir pròrrogues el maig passat a un bon nombre de socis de l'euro, entre els quals hi havia Espanya, França, Itàlia, Bèlgica i Eslovènia.

Segons el nou calendari, l'Estat ha de reduir el dèficit fins al 2,8% del seu producte interior brut (PIB) el 2016. El president del Bundesbank, un dels defensors més acèrrims de les polítiques d'austeritat , creu que Brussel·les s'equivoca d'estratègia i que hauria d'aplicar mà dura amb els països incomplidors. En el discurs d'ahir, Rehn va destacar que, tot i que encara existeixen riscos, la UE és en un punt d'inflexió en la crisi i s'encamina cap a una recuperació econòmica "gradual".

stats