Economia 01/08/2013

Ofensiva europea pels drets dels passatgers

Fa anys que la Comissió Europea va iniciar una croada contra els elevats preus per utilitzar el mòbil des d'un altre país de la Unió, el que es coneix com a tarifa roaming

Raquel Correa
2 min

Brussel·les.Quant costa navegar per internet amb el mòbil des de l'estranger? Si un vol surt amb cinc hores de retard, ¿la companyia s'ha de fer càrrec del cost del bitllet? ¿S'ha de pagar per anar a urgències en un altre país europeu o és gratuït? On cal anar quan perdem el passaport en un país que no té consolat espanyol? Dos de cada tres viatgers europeus reconeixen que no tenen resposta a aquestes preguntes. Per això la Comissió Europea va presentar ahir a Barcelona una campanya que dóna a conèixer els drets que tenen els ciutadans europeus quan van de vacances.

45 cèntims per minut per navegar des de l'estranger

Brussel·les imposa una rebaixa del 36% a les tarifes del mòbil

Fa anys que la Comissió Europea va iniciar una croada contra els elevats preus per utilitzar el mòbil des d'un altre país de la Unió, el que es coneix com a tarifa roaming . Brussel·les vol evitar la ja mítica situació d'un turista alemany que, el 2009, es va descarregar al mòbil un programa de televisió mentre era a França i va rebre una factura de 46.000 euros. Per això, cada estiu Brussel·les rebaixa el preu màxim del roaming , que pretén eliminar del tot el 2015. Des de l'1 de juliol navegar per internet a l'estranger no pot costar més de 45 cèntims per mega més IVA -un 36% menys que fins ara-; trucar, 24 cèntims per minut; rebre una trucada, 7 cèntims per minut, i enviar un missatge, 8 cèntims.

Fins a 600 euros si el vol és cancel·lat a última hora

La legislació europea s'estén als trajectes en vaixell i en autocar

Segons les normes comunitàries, si un avió arriba al destí cinc hores després de l'horari previst, el passatger pot reclamar el reemborsament del 100% del cost del bitllet. Si el vol arriba només tres hores tard, la indemnització serà d'entre 125 i 600 euros, en funció de la distància del trajecte. És la mateixa quantitat que es pot reclamar quan el vol ha estat cancel·lat i el viatger no n'ha estat informat amb 14 dies d'antelació. Això sí, la companyia queda exempta de pagar cap compensació si pot provar que els problemes amb el vol es deuen a "circumstàncies extraordinàries". Per als viatges en tren la indemnització serà del 25% del preu del bitllet en el retards de més d'una hora, i del 50% a partir de les dues hores. A més, i per primer cop, la normativa europea també preveu indemnitzacions per als trajectes en vaixell i autocar que no compleixin l'horari.

Anar d'urgències com la gent del país

La targeta sanitària europea no cobreix tractaments programats

Per rebre assistència sanitària d'urgència en qualsevol país europeu, només cal presentar la Targeta Sanitària Europea, una targeta que expedeix gratuïtament la Seguretat Social i que permet ser atès en qualsevol hospital del continent en les mateixes condicions i al mateix cost que els ciutadans del país en qüestió. O sigui, que la targeta no garanteix la gratuïtat del servei però sí no haver de pagar cap plus per ser turista. La targeta tampoc no cobreix les despeses del turisme sanitari, és a dir, quan es viatja amb la finalitat expressa de rebre un tractament mèdic.

stats