LABORAL
Economia 04/08/2013

Limitacions a les demandes individuals per acomiadament

El govern espanyol dóna prioritat als litigis col·lectius

Elena Freixa
2 min
La ministra Fátima Báñez ha introduït "retocs" a la reforma laboral que ahir van publicar-se al BOE i ja són vigents.

Barcelona.Els "petits retocs" a la reforma laboral que van publicar-se ahir al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) inclouen canvis orientats a reduir l'alta conflictivitat que la reforma laboral ha desfermat als jutjats. Entre les modificacions, el govern del PP ha introduït algunes traves a les demandes individuals en els casos d'acomiadament. Quan aquest acomiadament es produeixi dins d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO), l'acord col·lectiu tindrà més pes que abans i si un dels afectats l'impugna només s'admetrà en "supòsits excepcionals", és a dir, només quan es tracti d'aspectes que no hagin quedat resolts dins del procés col·lectiu.

Amb aquest moviment, el ministeri d'Ocupació va defensar que es dóna més valor als acords conjunts de tota la plantilla i s'eviten litigis als jutjats; el que es farà a partir d'ara és que tant les sentències fermes com les conciliacions judicials entre empresa i representants dels treballadors tindran caràcter de "cosa jutjada", és a dir, no podran ser recorregudes per un sol treballador perquè tornin a ser sotmeses a la resolució d'un jutge.

Documentació més clara

El govern detalla la informació que ha d'aportar l'empresa

Des de l'aprovació de la reforma laboral fa un any, molts ERO s'han vist tombats als jutjats al·legant defectes de forma o que l'empresa ha aportat documentació insuficient. Per evitar aquesta "inseguretat jurídica" que critiquen molts experts, el govern espanyol va incloure també ahir més concrecions en els requisits que ha de tenir la memòria que justifiqui l'ERO o altres mesures que suposin modificar les condicions laborals de la plantilla.

A banda, el govern espanyol també ha aprofitat els retocs per tornar a redactar els supòsits en què un acomiadament pot declarar-se nul. Detalla que només serà nul (i, per tant, comportarà la readmissió dels afectats) quan l'empresari no hagi respectat el període de consultes (de 15 dies) o no hagi aportat la informació que estableix la llei.

Negociació més reduïda

Es limiten a 26 els membres que poden ser a la taula negociadora

Les negociacions entre empreses i representants dels treballadors podran tenir a partir d'ara un màxim de 13 representants per cadascuna de les parts. Així, es limiten els agents que participen en els períodes de consultes sobretot en els casos en què la mesura en discussió afectava diversos centres de treball d'una sola companyia.

Aturats a l'estranger

Se suspendrà la prestació durant 90 dies als que marxin a l'exterior

El ministeri d'Ocupació també ha aprovat canvis en la regulació de les prestacions d'atur en els casos en què els treballadors surtin a l'estranger. Si l'aturat marxa a buscar feina o formar-se, se li suspendrà la prestació durant 90 dies. Podrà sortir d'Espanya sense perdre-la durant un màxim de 15 dies.

stats