Misc 28/08/2013

Larry Summers, favorit per rellevar Bernanke a la Fed

à.f.m.
2 min

Barcelona.Només dues persones han presidit la Reserva Federal, el banc central dels Estats Units, en els últims 25 anys. L'històric Alan Greenspan va dirigir-la els primers 18 anys, mentre que Ben Bernanke hi ha estat els set últims. És un càrrec amb poca rotació, però Bernanke ja n'ha tingut prou i ara el president nord-americà, Barack Obama, ha de prendre la crucial decisió d'escollir el seu substitut. Cada cop hi ha més indicis que apunten que el nou president de la Fed serà el polèmic economista Larry Summers. Ho va assegurar ahir la cadena nord-americana CNBC citant una font de l'equip d'Obama.

Fa mesos que Summers és un dels dos favorits per rellevar Bernanke juntament amb Janet Yellen, actual vicepresidenta de la Fed. En els últims anys, la Reserva Federal s'ha posicionat molt clarament a favor d'aplicar estímuls per reactivar l'economia dels Estats Units, cosa que l'ha portat a comprar ingents quantitats de bons. Els experts dels Estats Units consideren que Summers seria partidari de reduir aquestes polítiques amb més celeritat que Yellen, a priori amb un perfil més semblant al de Bernanke.

El món de les finances viu molt pendent de quan i amb quina rapidesa retirarà la Fed els estímuls a l'economia. Quan Bernanke va suggerir fa unes setmanes que les compres de la Fed aviat començarien a minvar la por es va escampar als mercats, i això va obligar diversos membres de la Reserva Federal a sortir als mitjans per matisar les declaracions de Bernanke. Sigui com sigui, els nord-americans estan acostumats que hi hagi pocs canvis al capdavant de la Fed i el successor de Bernanke serà analitzat amb lupa.

De vegades s'ha qualificat la presidència de la Fed com el càrrec més poderós del món, fins i tot per sobre del de president dels Estats Units. Independentment de fins a quin grau és cert, és evident que les polítiques de la Fed no només afecten l'economia nord-americana, sinó també la de tot el món i, en especial, l'economia d'Europa, principal soci comercial dels EUA.

stats