Misc 25/08/2013

L'Euríbor puja a l'agost, però les hipoteques s'abaratiran

D.s.u.
2 min

BarcelonaL'onada d'optimisme -moderat- que ha cobert l'eurozona aquestes setmanes -amb unes dades de creixement del producte interior brut (PIB) del 0,3% que la treien tècnicament de la recessió i que milloren en una dècima les previsions oficials- ha acabat tenint una derivada negativa per als que tenen una hipoteca. L'indicador de referència per calcular els interessos d'aquest tipus de préstecs immobiliaris, l'Euríbor, ha pujat en les últimes setmanes i acabarà el mes d'agost al voltant del 0,540%, per sobre del 0,525% amb què va tancar el juliol.

Això no obstant, les hipoteques que hagin de revisar el seu interès al setembre s'abaratiran, perquè tot i la pujada mensual l'indicador ha caigut en 0,336 punts respecte a l'agost del 2012. En concret, una hipoteca mitjana de 150.000 euros a 25 anys es veurà reduïda en uns 270 euros anuals: 22,5 euros al mes.

L'Euríbor volta en la mateixa línia que el preu oficial del diner, que se situa en el 0,5%, després de la rebaixa que va fer el Banc Central Europeu (BCE) en la reunió de tipus del mes de maig.

En les últimes declaracions del governador del Banc Nacional d'Àustria i membre del BCE, Ewald Nowotny, divendres, va considerar innecessària una nova rebaixa del preu del diner, per la millora dels indicadors econòmics (a més del PIB també han anat a l'alça altres indicadors, com els índexs de confiança econòmica), encara que alguns països -entre els quals Espanya- estiguin encara enfonsats en la recessió.

Tot plegat fa preveure que el BCE s'abstindrà d'abaixar encara més els tipus. Així que, si segueixen millorant els indicadors econòmics, tot fa preveure que l'Euríbor seguirà escalant, i s'allunyarà del mínim històric del 0,484% del maig.

Des que va començar l'any l'Euríbor s'ha mantingut sempre per sota del 0,6%. Al febrer es va assolir el màxim anual, amb un 0,594%, i des del 2008, quan va assolir el seu màxim històric del 5,393%, l'indicador ha seguit una línia baixista, en concordança amb la crisi econòmica que va arrossegar la zona euro a la recessió.

stats