ENERGIA
Misc 16/08/2013

L'Estat no evitarà que pugi la llum

Soria renuncia a intervenir en la part fixa de la tarifa per aplacar que el rebut elèctric es dispari

D.s.u.
3 min

BarcelonaEl govern espanyol no tindrà ni veu ni vot en el futur de les tarifes de la llum. El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va dir ahir, en una entrevista a l'agència de notícies Europa Press, que el seu departament renunciarà a la capacitat que tenia fins ara de rebaixar el preu dels peatges per evitar pujades dràstiques de la tarifa elèctrica. Amb la nova regulació, el preu de l'energia a l'Estat passarà a dependre exclusivament de les subhastes elèctriques i del nou sistema automàtic de correcció de peatges -la part de la tarifa que fins ara fixava el govern.

L'executiu de Mariano Rajoy va aprovar fa un mes una nova reforma energètica -la segona en menys d'un any- encaminada a acabar amb el dèficit de tarifa, que ascendeix ja a 26.000 milions. Però per aplacar aquest dèficit (que és la diferència entre el que costa fer arribar l'energia als consumidors i els ingressos del sistema), l'executiu va idear un mecanisme que encaria la factura al consumidor en un 3,2% de manera immediata i també reduïa la retribució a les elèctriques per determinades activitats com la cogeneració, el transport i la distribució. Entre aquestes dues mesures, l'executiu pretenia estalviar 3.600 milions d'euros anuals -900 venien dels usuaris i 2.700 de les empreses-, que es completaven amb 900 milions més que es carregaven als pressupostos generals de l'Estat.

Segons el que va dir ahir el ministre, aquesta reforma inclourà, a més, un sistema de correcció automàtica dels peatges que segons va explicar permetrà tenir "senyals exactes de quin és el funcionament del mercat". Però aquest nou mecanisme suposarà traslladar a l'usuari noves pujades de la tarifa elèctrica, perquè l'executiu perdrà la capacitat que tenia fins ara d'incidir en la tarifa elèctrica a través dels peatges. Amb el mateix argument de sempre -acabar amb el dèficit de tarifa, que es va començar a generar l'any 2000, amb el govern de José María Aznar- el ministre va explicar que ara els peatges pujaran automàticament quan hi hagi una desviació superior al 2,5%, i l'Estat no podrà fer res per evitar-ho.

Fins ara quan es fa una subhasta elèctrica, que estableix els preus majoristes de l'energia, l'executiu té la capacitat de rebaixar els peatges si el resultat de la licitació és una pujada dràstica. Tot i així, en les últimes subhastes l'executiu ha decidit no fer servir aquesta potestat, perquè també contribueix a eixamplar el dèficit de tarifa.

Però malgrat que ara ja no tindrà res a dir sobre el preu de l'energia, el ministre va assegurar que un dels objectius de la reforma és evitar que pugi la llum. Per justificar-ho Soria va defensar que, gràcies a la reforma, s'ha evitat que la llum pugés un 42% el 2012 -va pujar un 8%-, després d'un increment del 63% entre l'any 2003 i el 2011. Tot i així el ministre va admetre: "Si el mercat marca una nova pujada, lògicament això ho reflectirà el sistema perquè si no ho fa estarem tornant a reiniciar el problema de la generació de dèficit i, si això no se soluciona, hi haurà d'haver solucions més dràstiques que les que s'han adoptat fins ara".

Sense acord amb les elèctriques

Soria va dir que les mesures adoptades per l'actual govern en matèria energètica "no agraden" a les empreses elèctriques, però va explicar que l'hauria "preocupat" que "estiguessin encantades". "Això significaria que no estem resolent el problema de manera adequada", va dir.

El ministre també es va referir a la situació de les renovables, que van deixar de rebre primes arran de l'última reforma i va explicar que l'executiu prepara un sistema d'incentius per al tancament d'instal·lacions de renovables que no siguin rendibles, tot i que no serà en cap cas un mecanisme "com el Sareb [ banc dolent ] per al sector bancari".

En la mateixa entrevista Soria també va demanar a les petrolieres un "esforç més gran" per contenir marges en un mercat en què "no hi ha competència". Malgrat les reformes desreguladores del preu, el titular d'Energia va reconèixer que tant l'electricitat com el preu dels carburats abans d'impostos són més alts a Espanya que en els altres països europeus.

stats