Misc 15/06/2013

L'Audiència Provincial de Madrid manté la presó per a Blesa

J.f.
2 min

Madrid.Miguel Blesa seguirà a la presó. Així ho va decidir ahir l'Audiència Provincial de Madrid, que va finalitzar la seva deliberació sobre els recursos interposats en la causa que instrueix el jutge Elpidio José Silva sense acordar la llibertat de l'expresident de Caja Madrid, que va ser condemnat a presó incondicional fa deu dies. Les resolucions de la magistrada Rosa María Quintana seran notificades a les parts a partir de dilluns, però res fa presagiar un nou gir en el cas, tot i el rebuig frontal de la fiscalia a l'empresonament de Blesa i la seva demanda d'anul·lar tot el procés.

El serial va començar el 16 de maig quan el jutge Silva, després de trobar irregularitats en la compra el 2008 per part de Caja Madrid del City National Bank de Miami, va acordar l'ingrés a la presó del banquer, sota una fiança de 2,5 milions, que Blesa va abonar en menys de 24 hores. Al cap de pocs dies, el magistrat va ser recusat i el cas va semblar que es frenava del tot. Però el dia 5 de juny Silva va considerar que la seva recusació afectava una altra causa (la del crèdit fallit de 26,6 milions que Caja Madrid va concedir a l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán), va trobar noves suposades irregularitats en el negoci de Miami, va fer que Blesa tornés a declarar i va decidir enviar-lo de nou a la presó, però aquest cop sense fiança.

Segons fonts judicials citades per l'agència Efe, l'Audiència Provincial només hauria acordat ahir la llibertat de Blesa -el primer banquer empresonat en aquesta crisi- si hagués decidit la nul·litat total de la reobertura de la causa de Caja Madrid el novembre del 2012 després que hagués estat sobreseguda provisionalment el 2010. Però Silva hauria evitat aquesta opció en separar la causa del préstec a Marsans de la de l'operació als Estats Units.

A partir d'un intercanvi de correus electrònics entre exdirectius de Caja Madrid i d'un informe del Banc d'Espanya, el jutge imputa a Blesa delictes d'administració deslleial, apropiació indeguda i falsedat documental sota l'acusació d'haver adquirit l'entitat de Miami sense la preceptiva autorització de la Comunitat de Madrid i d'haver "trossejat" l'operació per eludir controls.

Crítiques al paper de Gallardón

El cas neix d'una acusació popular de Manos Limpias. El sindicat d'ultradreta -que va estar al darrere del procés contra l'exjutge Baltasar Garzón- va interposar ahir a la tarda una denúncia davant la Fiscalia General de l'Estat contra el fiscal del cas perquè creu que la seva actitud "ha estat des del primer moment com a codefensor" de Blesa, molt proper al PP. També critica que el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, s'hagi "posicionat clarament" a favor de la fiscalia. Dijous el jutge Silva va denunciar haver rebut "tota mena de pressions" i "moltíssimes ingerències".

stats