FINANCES PÚBLIQUES
Misc 28/08/2013

L'Argentina vol tancar les ferides del 'corralito'

La Casa Rosada busca pagar el polèmic deute extern que manté amb un 7% dels creditors

Joan Biosca
3 min

Buenos AiresJa era el capvespre, dilluns, a Buenos Aires quan des de la Casa Rosada, la seu presidencial a la capital argentina, avisaven els mitjans de comunicació que en mitja hora la cap d'estat argentina, Cristina Fernández de Kirchner, s'adreçaria a la nació, sense que es fes públic el contingut de la comunicació obligatòria per a totes les ràdios i televisions del país. Feia setmanes que la presidenta no utilitzava aquest sistema. Últimament Fernández de Kirchner havia preferit utilitzar altres mètodes com les xarxes socials per informar de les activitats presidencials o bé per opinar sobre tota mena de qüestions. Això explica la sorpresa pel que podia dir o anunciar la cap d'estat argentina.

Només començar la intervenció, Kirchner va deixar clar que es referiria al deute que el país arrossega des del 2001, quanl'Argentina va declarar la suspensió de pagaments per valor de 81.836 milions de dòlars (61.175 milions d'euros) i el corralito .

Divendres passat la justícia dels Estats Units, on hi ha presentades demandes d'inversors nord-americans que es van picar els dits amb el deute argentí, va ordenar a la Casa Rosada pagar 1.330 milions de dòlars (994 milions d'euros) als titulars de deute públic argentí que no van acceptar les condicions de pagament de les dues anteriors reestructuracions decretades el 2005 i el 2010. En aquestes dues ocasions la majoria dels propietaris de títols argentins, un 93%, van acceptar cobrar amb una quitança del 65%. Però queda encara per resoldre la situació del 7% restant.

Per poder cobrar, els creditors internacionals han arribat a aconseguir que, per impagament, s'embarguessin béns de l'estat argentí fora del país, com ara comptes corrents d'ambaixades i consolats, o la retenció de la fragata Libertad , el vaixell escola insígnia de l'Argentina quan va fer una escala a Ghana, a l'Àfrica. Situacions del tot humiliants que la Casa Rosada vol evitar. "La decisió del jutjat d'apel·lacions de Nova York crec que és una mica injust amb l'Argentina. Ens condemna perquè l'Argentina és un deutor «recalcitrant», però l'Argentina ha pagat, entre l'any 2003 i l'any 2012, 173.733 milions de dòlars [129.871 milions d'euros]", destacava Kirchner. I deixava clar, a més: "Més que deutors recalcitrants, som pagadors en sèrie".

El govern argentí intenta demostrar dues coses a les autoritats judicials dels Estats Units: la voluntat de pagament i el fet que només un 7% dels creditors de l'Argentina són els que no accepten cobrar amb una rebaixa ja oferta i acceptada per un 93% dels titulars de deute extern. I per això ha enviat al Parlament un projecte de llei que permeti obrir per tercera vegada el bescanvi de deute i tancar les ferides del 2001, de la crisi del corralito . L'economista Arnaldo Bocco considera que la presidenta argentina "es mostra creïble davant dels propietaris de deute extern encara sense cobrar perquè cobrin en dòlars i, d'aquesta manera, el país també evita quedar en fallida tècnica en no poder pagar el 100% del seu deute".

La notícia de reobrir el pagament del deute extern per a aquest 7% dels titulars que encara no han cobrat ha estat ben rebuda tant per l'oposició com pels empresaris argentins. "Permetrà resoldre el problema", destacava el diputat de la Unión Cívica Radical Oscar Aguad, que afegia que donaran suport a l'oficialisme al Congrés i al Senat per validar aquest projecte de llei. I des de les files de la formació Propuesta Republicana, el diputat Federico Pinedo destacava que tot plegat "demostra voluntat de pagament".

Durant la seva intervenció per anunciar que es tornaria a obrir el termini per pagar i cobrar el deute extern argentí pendent, la presidenta argentina va demanar ajut a Déu. "Demanar-li a Déu que il·lumini la Cort Suprema dels Estats Units perquè, en realitat, estaríem realment davant d'un cas que no només tiraria per terra una de les reestructuracions de deute més importants de les que es té memòria, sinó que també invalidaria altres reestructuracions de deute", destacava Cristina Fernández de Kirchner.

stats