TROBADA DEL CERCLE D'ECONOMIA
Misc 01/06/2013

De Guindos: "El que diu Europa és el que volíem fer"

El ministre creu que Brussel·les "s'ha fet seus" els plans del govern i que d'aquí un any es crearà feina

i
àlex Font Manté
3 min
ENTRE EMPRESARIS  El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ahir durant la seva intervenció a les jornades del Cercle d'Economia a Sitges.

SitgesDimecres la Comissió Europea va establir un exigent calendari per als pròxims mesos, deixant entreveure que no es refiava de la voluntat reformista del govern espanyol. En menys de mig any, Mariano Rajoy està obligat a modificar la reforma laboral, el sistema de pensions i l'administració. Però el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va capgirar ahir aquesta percepció assegurant que, en realitat, "la Comissió Europea s'ha fet seu el pla de reformes del govern", va afirmar durant la seva participació a la reunió anual del Cercle d'Economia a Sitges. I posteriorment va insistir: "El que ens demana la Comissió és el que li hem dit que volíem fer". Des del seu punt de vista, per tant, Brussel·les no imposa res.

Tot i aquesta presumpta coordinació, el ministre va negar que alguna de les coses que la Comissió Europea va proposar, com la pujada de l'IVA en alguns productes, estigui realment sobre la taula. "La Comissió no ha demanat que s'apugi l'IVA. Al text [que va presentar la Comissió] no hi apareix cap obligació". El ministre va atribuir la confusió generada al tipus de llenguatge "florit" que es fa servir en els documents comunitaris.

La participació de De Guindos -un habitual de les trobades d'empresaris catalans- va estar plena d'optimisme. Un any enrere, durant la seva participació en la mateixa trobada del Cercle, el ministre d'Economia va assegurar que "la batalla de l'euro es lliurarà a Espanya" i, poc després, l'Estat demanava a la troica el rescat per al sector financer. Ahir De Guindos va recordar la seva frase i va llançar el missatge que més va repetir ahir: "Espanya està molt millor que fa un any". I va afegir: "No hi ha cap país de l'OCDE [el grup de països més desenvolupats] que hagi reduït tant els seus desequilibris: avui es percep Espanya com un país competitiu".

Creixement i ocupació

Tot i que el mateix govern va reconèixer fa un mes que l'atur seguirà en el 25% el 2016 (actualment està en el 27%), De Guindos creu que "d'aquí un any Espanya estarà creixent de manera clara i creant llocs de treball". I quan se li va preguntar per la salut de la banca, De Guindos va respondre amb optimisme: "Els dubtes sobre el sector financer s'han dissipat de manera important", va reblar, deixant entreveure que no caldrà ampliar el rescat de 40.000 milions que ja han rebut les entitats financeres espanyoles, tal com s'especula.

El ministre, però, va admetre que encara no s'ha aconseguit restablir el crèdit i que, per tant, els bancs no presten diners amb la normalitat que caldria a empreses i famílies. En la seva opinió, el crèdit tornarà a fluir a mesura que els sectors més endeutats (la construcció i l'immobiliari, va apuntar) rebaixin el seu deute.

A més, la unió bancària en què estan treballant ara els països de l'euro també és determinant. Però també és cert que aquest és un projecte a mitjà-llarg termini i que no es tancarà de manera immediata. Mentrestant, De Guindos va recordar que Alemanya, a través del seu institut de crèdit oficial, està estudiant com oferir crèdits a les pimes espanyoles. "Si ho fan és perquè creuen que [les empreses espanyoles] són solvents", va presumir.

Tot i la baixada de la prima de risc, que va arribar a superar els 600 punts l'estiu passat i que ahir va tancar en 292 punts, el ministre va admetre que aquest és un nivell encara massa elevat, però es va mostrar convençut que seguirà baixant.

En la seva opinió, si la prima se situés "entre 200 i 250 punts" el finançament dels bancs seria "molt més adequat", cosa que també contribuiria a restablir a poc a poc el flux del crèdit.

De Guindos va concedir que "és cert que ens trobem encara en recessió i amb un atur del 27%", però, en la seva línia de voler traslladar un missatge positiu, va insistir que "si em tornen a convidar d'aquí un any estic convençut que estarem parlant de creació de llocs de treball". ¿Es tracta d'un missatge massa optimista i que contradiu les mateixes previsions del govern espanyol? Només el temps ho dirà.

stats