EL FUTUR DE LA JUBILACIÓ
Economia 26/06/2013

De Guindos admet que vol "enfortir" els plans de pensions privats

El ministre confirma la informació publicada diumenge per l'ARA

Joan Faus
2 min

Madrid.Potenciar els plans de pensions privats s'ha convertit en un dels pròxims objectius del govern espanyol. Ho va reconèixer ahir públicament el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que va confirmar així la informació publicada diumenge per l'ARA. En la seva intervenció en un esmorzar informatiu, va explicar que l'executiu vol "enfortir" els programes privats i buscar fórmules per fer-los "més atractius".

Per exemple, el ministre va donar a entendre que cal fer que aquests plans siguin més assequibles, ja que, va dir, les comissions actuals que cobren les empreses que els gestionen són "excessives". A més, va apostar perquè els ciutadans augmentin la seva taxa d'estalvi, sobretot a llarg termini. Amb aquestes afirmacions, De Guindos admet que Espanya s'encamina cap a un escenari de pensions més baixes en els pròxims anys (principalment per l'augment de l'esperança de vida i l'envelliment de la generació del baby boom ), i que per ell la millor solució procedeix de la via privada. De fet, l'informe que està enllestint la direcció general d'Assegurances del ministeri, al qual va tenir accés aquest diari, proposa atorgar incentius per fer que les empreses creïn els seus propis plans de pensions i per millorar la fiscalitat dels programes privats per atreure més ciutadans.

El ministre va revelar que aquestes "recomanacions" d'Economia (que no va detallar) es debatran al Pacte de Toledo. De fet, aquesta comissió parlamentària està en ple anàlisi del document sobre la reforma del sistema públic elaborat per un comitè d'experts que proposa lligar les pensions a l'esperança de vida i el cicle econòmic. En concret, el grup de savis advoca per desvincular les prestacions de l'IPC i per avançar l'endarreriment de l'edat de jubilació als 67 anys, que actualment està previst per al 2027. Dues actuacions que ahir van rebre el suport de la patronal CEOE, el mateix dia que es va saber que la despesa en pensions ha pujat un 5%.

Potenciar la inversió no bancària

D'altra banda, durant el col·loqui, De Guindos també va anunciar que abans de finals d'any s'aprovarà una nova llei financera per potenciar vies de finançament que no depenguin dels crèdits dels bancs. En concret, va explicar que la Moncloa està analitzant modificar les normatives d'inversió col·lectiva, fons d'inversió o capital risc per fer-los "més atractius". No obstant, va tornar a descartar que això inclogui aprovar un tercer decret que exigeixi grans provisions als bancs.

El ministre també va insistir en el missatge que el pitjor ja ha passat i va avançar que, en línia amb les previsions, les dades d'atur del segon trimestre seran "molt millors" que les del primer (un 27,1% rècord).

stats