MERCAT LABORAL
Economia 25/08/2013

De Guindos contradiu la previsió d'atur de l'FMI i l'OCDE

El ministre assegura que l'any es tancarà per sota del 27,1%

D.s.u.
3 min

Barcelona.Quan el govern espanyol va refer les seves previsions econòmiques per als pròxims tres anys, a l'abril, només va ser clarament més pessimista que els homes de negre en una cosa: la taxa d'atur del 2013. Aleshores, el Fons Monetari Internacional (FMI) preveia una taxa del 27% d'aturats a finals del 2013 i la Comissió Europea (CE) creia que n'hi hauria un 26,9%, mentre que l'executiu de Mariano Rajoy va pronosticar una taxa del 27,1%. A mesura que van anar passant els mesos i van anar empitjorant els indicadors macroeconòmics, els organismes internacionals van refer els seus números i van ser encara més pessimistes que el govern espanyol.

L'últim que va modificar els seus pronòstics va ser el mateix FMI, aquest mes, i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). Van preveure que l'any es tancaria amb un atur del 27,2% i 27,3%, respectivament. Però malgrat que les modificacions dels pronòstics són molt recents, el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, els va contradir ahir. En una entrevista a l'agència de notícies Efe, De Guindos va dir que l'atur tancarà l'any per sota del 27,1% que va preveure l'executiu a l'abril.

De Guindos va justificar el seu optimisme en les "inèrcies positives" que, segons ell, estan colonitzant el mercat laboral espanyol. Una prova d'aquestes inèrcies seria l'enquesta de població activa (EPA) del segon trimestre, que -com passa cada segon trimestre per motius estacionals- l'atur va baixar. En concret, ho va fer del 27% al 26,2%. Segons el ministre, aquesta millora no serà només estacional i mantindrà part del seu efecte en els dos trimestres posteriors -al tercer es preveu una pujada de l'atur per la fi dels contractes de temporada-. "Tot i que encara no hi ha una creació neta de llocs de treball en termes desestacionalitzats, creiem que hi som molt a prop", va dir el ministre.

Pel que fa a les recomanacions d'abaratir l'acomiadament i abaixar el sou que recentment ha fet l'FMI -i posteriorment el comissari europeu de Finances, Olli Rehn-, el ministre va defensar que Espanya ja està fent un esforç de "moderació salarial" i que això "està tenint un efecte clar en la competitivitat". Segons el ministre, la contenció salarial ha servit per evitar la destrucció de més llocs de treball, malgrat els màxims assolits per l'atur en el primer trimestre d'aquest any.

A favor de la desindexació

El que no va voler aclarir el ministre és si aquest any es mantindrà la congelació dels sous dels funcionaris, ni es va referir a la revalorització de les pensions. Tot i així, el ministre sí que va saludar la proposta del comitè d'experts designat pel mateix govern espanyol, que va proposar que la revalorització de les pensions es faci en funció dels ingressos del sistema i no de la inflació. De Guindos va considerar que aquesta desindexació és "molt raonable" i va recordar que l'executiu prepara una proposta sobre el factor de sostenibilitat de les pensions que presentarà aviat al Pacte de Toledo perquè entri en vigor el 2014.

5.000 milions menys d'interès

El ministre també va xifrar en 5.000 milions d'euros l'estalvi que aconseguirà l'Estat aquest any gràcies a la caiguda de la prima de risc, respecte al que hi havia inicialment pressupostat. Quan es van redactar els pressupostos, va explicar, les circumstàncies eren "completament diferents", amb la prima de risc en els 640 punts, a finals del juliol del 2012. Poc més d'un any després, el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a 10 anys se situa al voltant dels 250 punts bàsics i, com que aquest indicador és determinant per a l'Estat a l'hora d'aconseguir finançament, els interessos del deute baixaran dels 38.500 milions d'euros als 33.500 milions. El ministre va considerar que el rescat bancari demanat fa un any va contribuir a relaxar els mercats i va evitar un rescat total del país.

stats