Misc 08/04/2014

Fins a 108.000 milions públics “compromesos” amb la banca

Ara
2 min
El Tribunal de Comptes critica que el FROB va actuar tard en el rescat de CatalunyaCaixa.

BarcelonaEl volum de diners públics que ha rebut o bé té “compromesos” la banca espanyola ronda els 108.000 milions d’euros, segons l’informe emès ahir pel Tribunal de Comptes. La meitat d’aquests recursos, uns 57.000 milions, han estat injeccions directes de diners que s’han fet a les entitats en els últims tres anys.

El càlcul també inclou els 28.700 milions d’euros compromesos per l’Estat per compensar les pèrdues futures de les entitats que han estat absorbides en el marc de la reestructuració financera. Són el que es coneix com a esquemes de protecció d’actius (EPA), que el Tribunal de Comptes veu improbable que s’acabin pagant a les entitats però que, d’entrada, el sector espera rebre en el futur per cobrir els números vermells.

L’informe fet públic ahir calcula línies de crèdit concedides a diverses entitats per un valor de 16.300 milions d’euros com a màxim, que contribueixen a la xifra final de més de 100.000 milions promesos a la banca a Espanya.

Si es compleixen totes les injeccions previstes, l’entitat que haurà rebut més diners és l’alacantina CAM (ara en mans de Banc Sabadell), amb més de 24.800 milions. En segon lloc, hi ha els més de 22.400 milions que van acaparar Bankia i la seva matriu, BFA. La tercera entitat amb més ajudes serà el Banc de València (ara en mans de La Caixa), amb més de 17.800 milions, seguit de CatalunyaBanc, que n’haurà rebut 12.000 milions.

El Tribunal de Comptes va retreure al seu informe la “reacció lenta” del FROB amb CatalunyaCaixa i va assegurar que això va empitjorar la situació de l’entitat. L’organisme públic va entrar al consell d’administració de l’entitat l’octubre del 2011, però l’informe critica que no va establir prou de pressa els instruments necessaris per resoldre la situació. Va assegurar que va trigar massa a prendre les regnes de l’entitat, que va caure en “polítiques comercials agressives” que s’haurien d’haver controlat.

stats