FINANCES
Misc 22/06/2013

El FROB cedeix per poder vendre CatalunyaCaixa

Restoy obre la porta a atorgar ajudes al comprador i a comercialitzar l'entitat per parts aquest mateix any

Joan Faus
3 min

Santander.L'escassetat de bones ofertes i la por de no recuperar ni una part dels diners injectats han forçat el FROB, el fons de rescat de la banca, a cedir davant el sector i rebaixar les seves pretensions en la venda de les nacionalitzades CatalunyaCaixa i Novagalicia. En un gir de 180 graus, el president de l'ens públic i subgovernador del Banc d'Espanya, Fernando Restoy, va obrir la porta ahir a "trossejar" les entitats i oferir ajudes indirectes als compradors. "Ho decidirem quan sapiguem de manera precisa la gana del mercat", va afirmar en la clausura de les jornades de l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Santander.

El més destacat és que Restoy es va mostrar disposat a oferir una "garantia de protecció sobre una part de la cartera" de les entitats, un mecanisme que en l'argot financer es coneix com a esquema de protecció d'actius (EPA), cosa que suposa que el comprador no ha de fer front a possibles pèrdues futures del grup. Aquest va ser l'instrument que va oferir el FROB en les vendes de la CAM i el Banc de València -que, a més, es van fer al preu simbòlic d'un euro-, però fins ara havia rebutjat fer-ho en el cas de CatalunyaCaixa.

Protecció a les pèrdues futures

De fet, l'oposició a atorgar un EPA és un dels principals motius pels quals la subhasta de l'antiga caixa catalana va tornar a fracassar al març. Les entitats interessades en la compra (el Santander i el BBVA, bàsicament) el van demanar però el FROB es va negar a cedir i es va mantenir ferm a l'hora de plantejar una venda amb valor "positiu". Després d'haver injectat 12.000 milions d'euros (9.000 del rescat europeu) a CatalunyaCaixa volia recuperar el màxim de diners en la privatització, que aspirava a efectuar per un preu d'uns 900 milions.

No obstant, sembla que ara, tres mesos després, les coses es veuen una mica diferent des dels despatxos nobles del Banc d'Espanya i el ministeri d'Economia. Des del sector s'apunta que el detonant d'aquest canvi de criteri ha estat l'informe que està enllestint McKinsey a petició del FROB. Les condicions del rescat europeu donen de temps fins al desembre del 2017 a l'Estat per traspassar l'entitat catalana a mans privades, però la consultora recomanaria accelerar el procés de venda perquè creu que CatalunyaCaixa perdrà valor i serà, per tant, més difícil treure'n profit.

De fet, Restoy va admetre que és "possible" que la venda es pugui dur a terme aquest any però va avisar que no està disposat a regalar l'entitat. La seva posició és que és "convenient" comercialitzar-la com més aviat millor per avançar en el sanejament del sector, però alhora té molt clar que no és una "urgència", ja que hi ha quatre anys de marge. És a dir, la "velocitat" del procés no només dependrà del fet que hi hagi "interès" de compradors i de les "condicions de mercat" sinó també d'intentar recuperar al màxim la inversió feta pels contribuents. Tot i així, el subgovernador va reconèixer que hi ha una "probabilitat reduïda" de recuperar-ne la totalitat, cosa que contradiu la posició manifestada dimarts a la mateixa sala pel ministre d'Economia, Luis de Guindos.

Venda per parts

A partir d'ara, i un cop disposin de l'informe final de McKinsey, els propietaris de CatalunyaCaixa sondejaran quin és l'interès i les exigències dels bancs interessats, i decidiran què fan. Per exemple, tenint en compte les declaracions d'ahir, podrien optar per vendre només el negoci minorista del grup i dipositar els crèdits dubtosos en una entitat pont. Però, en cas que s'opti per esperar més temps, Restoy va subratllar que l'antiga caixa no requeriria més ajudes públiques. No obstant, i parlant sobre el conjunt del sector, va dir que, malgrat que els problemes del sistema bancari espanyol s'han "abordat amb èxit" en l'últim any, persisteixen "diverses incerteses", la majoria relacionades amb l'entorn macroeconòmic, que afectaran "inevitablement en el futur immediat" els comptes de resultats de totes les entitats i el seu volum d'activitat.

D'altra banda, l'Agència Catalana del Consum va informar ahir que 5.769 de les 15.688 sol·licituds d'arbitratge d'afectats per irregularitats en la venda de participacions preferents de CatalunyaCaixa han estat favorables, i s'ha retornat la inversió per un total de 110 milions.

stats