FINANCES
Misc 02/08/2013

Draghi garanteix un llarg període de tipus d'interès baixos

El president del BCE creu que l'eurozona està en fase de recuperació

Xavier Alegret
3 min
Mario Draghi ahir a Frankfurt, moments abans de la roda de premsa per explicar les decisions del consell de govern del BCE.

Barcelona.Els tipus d'interès de l'eurozona, que fixa el Banc Central Europeu (BCE), estan al seu mínim històric, el 0,5%, des de fa tres mesos, i continuaran estan baixos sine die . Així ho va assegurar ahir el president del BCE, Mario Draghi, que va voler esvair qualsevol dubte sobre la política monetària del banc amb seu a Frankfurt. En la roda de premsa posterior al consell de govern de l'entitat, Draghi va deixar clar el seu compromís amb un preu del diner tant o més baix que l'actual: "El consell de govern [del BCE] confirma que espera que els tipus del BCE es mantinguin en els nivells actuals o inferiors per un període perllongat", va explicar.

Durant la crisi, els tipus d'interès del BCE han anat batent mínims històrics i, després que se superés l'ortodòxia pel control de la inflació mantinguda per Jean-Claude Trichet, Draghi, que el va substituir al capdavant del BCE el 2011, ha anat vencent les resistències i ha aconseguit acostar els tipus als de la Reserva Federal nord-americana, que estan a prop del 0 des de fa més de quatre anys. Tant les ha vençut que quan ahir va insinuar una possible nova baixada dels tipus ningú no es va escandalitzar, cosa impensable quan vigilar la inflació era l'únic i gran mandat del BCE.

El president del regulador no va concretar ahir quant de temps es mantindrà el diner barat, però va explicar que es decidirà en funció de les perspectives d'inflació i de recuperació de l'economia. En tots dos casos és moderadament optimista. Creu que l'eurozona avança cap a la recuperació i, de moment, no veu la inflació com una amenaça, ni tampoc riscos de deflació.

"Els riscos per a l'eurozona continuen apuntant a la baixa", va dir el banquer italià, que veu "l'expectativa d'estabilització de l'economia". Draghi va destacar la millora de tots els països de l'euro en l'últim any, just dotze mesos després que tremolessin Espanya, amb la prima de risc disparada, i Itàlia, i Draghi hagués de sortir a rescatar-los garantint que faria el que fos necessari per salvar l'euro. Ahir fins i tot es va declarar "impressionat" per la millora d'algun país. No obstant, malgrat la millora "global" però "lenta", el president del BCE va remarcar als països de la zona euro que han de continuar amb les reformes.

Millorar el crèdit

El president del Banc Central Europeu va aprofitar la roda de premsa d'ahir per defensar les mesures de la institució per millorar l'accés al crèdit a l'eurozona. A mitjans de juliol, el BCE va anunciar una rebaixa a l'exigència als bons de titulització de deute que accepten com a garantia en les seves operacions de crèdit. El BCE acceptarà com a garantia en les seves operacions bons de titulització de deute amb ràting de A simple de dues agències de qualificació, en lloc de la triple A exigida anteriorment.

Aquest canvi, que relaxarà les condicions per donar préstecs, facilitarà l'accés al crèdit i "no afebleix el sistema d'actius de garantia", va assegurar Draghi, ja que s'ha produït una millora de la transparència i de l'estandardització dels bons de titulització de deute.

D'altra banda, Draghi va avançar que el BCE estudiarà a la tardor una proposta per publicar les actes de les reunions del consell de govern, com han demanat alguns dels seus membres. "La discussió està en una fase inicial. El consell presentarà una proposta a la tardor", va dir el banquer italià, que va afegir que el regulador de l'euro està a favor de millorar la comunicació de les decisions que pren. No obstant, va subratllar la necessitat que això no posi en perill la independència dels membres del consell.

stats