TURISME
Economia 01/08/2013

Comença l'agost més extrahoteler

L'oferta d'allotjament legal i fora d'ordenació es dispara a Balears, Catalunya i Canàries

Ara Balears
2 min
UN 59% D'OCUPACIÓ ALS APARTAMENTS EL MES DE JUNY
 Les Illes tornen a tenir el millor registre en ocupació dels apartaments turístics, amb gairebé un 60%, i també obtenen bones dades pel que fa al turisme rural. El problema sorgeix amb l'oferta que no està regulada i que en opinió del president de la Confederació d'hotels i allotjaments turístics "cal perseguir perquè no paga impostos".

Palma.Tot i l'alegria que està aportant el sector turístic a l'economia de l'Estat en general i a la balear en particular, no falta la polèmica a l'hora de repartir-se el negoci dels més de 58 milions de viatgers que a final d'any hauran arribat a les diferents destinacions espanyoles.

El president de la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT), Juan Molas, va dir ahir a Radio Nacional que els allotjaments il·legals són una qüestió que les administracions han de perseguir de manera activa. "Nosaltres no estam contra ningú, però a internet s'estan llogant allotjaments en activitat turística, fins i tot des del mateix país d'origen", va afirmar.

En opinió del directiu de la CEHAT, "aquests establiments no apugen impostos ni IVA" i, per tant, cal regular-los perquè suposen una competència deslleial als qui formen part de l'oferta completament regulada. Juan Molas va afirmar que "de pirateria ens cal només la justa", amb referència a tots aquells que han decidit llogar cases i apartaments sense tenir-los d'alta als registres autonòmics pertinents. En aquests moments, els hotelers estan realitzant un estudi per veure com altres estats han resolt aquesta problemàtica, que s'ha disparat amb la crisi.

Són moltes les persones que els darrers anys s'han apuntat al mercat del lloguer turístic. Segons dades d'un dels principals operadors, Airbnb, a Balears l'oferta d'allotjament ha augmentat un 500% en dos anys i continua creixent. El motiu principal segons aquest portal d'internet és la manca de capacitat de molts ciutadans d'obtenir altres ingressos. De fet, ha crescut de manera important l'oferta de pisos a pobles i ciutats, ja que fins fa poc aquesta oferta es concentrava només a apartaments de costa o a cases rurals.

Pugen els apartaments

Les dades de l'Institut Nacional d'Estadística referides al mes de juny confirmen el bon funcionament de tota l'oferta extrahotelera reglada. Balears va ser la comunitat on es va registrar un índex més alt d'ocupació en apartaments turístics el mes de juny, amb un 59,32 per cent, seguida per Madrid (51,12 per cent) i Canàries (38,10 per cent).

Balears, amb un 57,48 per cent, va ser també l'autonomia que va tenir una major taxa d'ocupació en els allotjaments de turisme rural, per davant de la Rioja i País Basc.

stats