FINANCES PÚBLIQUES
Misc 18/08/2013

CaixaBank reserva 83 milions per a l'impost als dipòsits de tres comunitats autònomes

La Generalitat estudia l'aplicació del gravamen, que s'inclouria en els pressupostos del 2014

i
Toni Garganté
2 min

Barcelona.Els comptes del primer semestre de CaixaBank inclouen una provisió de 83,3 milions d'euros "derivada de l'estimació de l'impost sobre dipòsits de clients a entitats de crèdit de l'exercici 2012, aplicable en algunes comunitats autònomes. Fins ara, Andalusia, Extremadura i les Canàries han aplicat el gravamen, que han de pagar les entitats financeres, sense que repercuteixi als clients. Però, a hores d'ara, els bancs no l'han desemborsat perquè el tema ha acabat als tribunals.

El govern espanyol va instaurar a finals del 2012 el seu impost, en clara reacció a la decisió de la Generalitat de crear-ne un de propi. La taxa fixada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, havia de ser del 0% en un primer moment, però al març la va apujar fins a una forquilla d'entre el 0,01% i el 0,02% dels dipòsits bancaris per compensar les tres primeres comunitats autònomes referides, perquè hi hagués unitat de mercat. Catalunya i Astúries quedaven en principi fora d'aquesta compensació perquè van implantar l'impost després de l'1 de desembre de l'any passat.

La quantitat que ha provisionat CaixaBank és reduïda respecte als sanejaments i les dotacions de 5.383 milions que va dur a terme els primers sis mesos, però només la constitució de la dotació ja significa l'obertura d'un altra front de negociació indeterminat entre la banca i les administracions central i autonòmica. En aquest sentit, un portaveu del departament d'Economia de la Generalitat va explicar que encara no s'ha definit la fórmula per recaptar l'impost, després que el Tribunal Constitucional (TC) donés la raó a la Generalitat, amb l'aixecament de la suspensió de la taxa decretada al gener. Llavors, el TC va admetre a tràmit un recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol. Fonts del sector van afegir que és possible que al final el gravamen s'inclogui en els pressupostos del 2014, tenint en compte que els d'enguany s'han prorrogat.

Deduccions

El decret de l'impost català aprovat pel Govern el desembre del 2012 preveu recaptar 500 milions, amb tres franges de taxes en funció del volum de dipòsits que les entitats financeres acumulin a Catalunya. Així, els bancs que no superin els 150 milions en estalvis de clients pagaran un 0,3%, un percentatge que augmenta al 0,4% per a les entitats que situïn el seu volum entre 150 i 600 milions. Per a les que superin aquesta última quantitat l'impost s'apuja fins al 0,5%, amb una quantitat fixa de 2,2 milions.

En el capítol de deduccions, n'hi ha una de 200.000 euros per a les entitats amb seu social a Catalunya (Caixabank i Banc Sabadell). Una altra deducció que afecta totes les entitats financeres és la que estableix reduccions de l'impost de 5.000 euros per cada una de les oficines que tingui obertes a Catalunya, a la qual s'ha d'afegir una altra de 5.500 euros per a les sucursals que estiguin situades en localitats de menys de 2.000 habitants. Però el decret també va incloure sancions, com la que preveu gravar la deslocalització de dipòsits de sucursals fora de Catalunya. El recàrrec en aquest cas se situaria en el 50% de la quota que s'ha deixat de pagar.

stats