Economia 09/08/2013

CCOO i UGT duran al Constitucional els últims canvis als ERO

Un dels motius pels quals els sindicats volen que el TC es pronunciï té a veure amb els canvis sobre com es formen les comissions negociadores

E.f.
1 min
Els "retocs"  de la ministra Báñez a la llei laboral topen amb el rebuig dels sindicats.

Barcelona.Els "retocs" que el govern espanyol va introduir a la reforma laboral a través d'un decret divendres passat "faciliten als empresaris l'extinció de contractes", van criticar ahir els sindicats CCOO i la UGT. Totes dues organitzacions van anunciar que recorreran a la sala social del Tribunal Suprem i a la Defensora del Poble perquè posin un recurs d'inconstitucionalitat contra aquestes modificacions.

Entre altres canvis, el decret fixa que els grups d'empreses internacionals que plantegin un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per acomiadar part de la plantilla en un centre de treball a Espanya ja no hauran d'aportar la documentació econòmica de tot el grup consolidada per justificar la mesura, sinó que n'hi haurà prou amb els comptes de l'empresa (filial) afectada per la mesura. Això, van dir els sindicats, és un greuge, ja que deixa els treballadors més desprotegits perquè la mesura no afecta els treballadors de multinacionals que tinguin la matriu a Espanya, on sí que seguirà requerint-se aquesta documentació. CCOO i la UGT van defensar ahir que aquest moviment per part de l'executiu espanyol vulnera l'article 14 de la Constitució referit a la igualtat dels espanyols.

Un altre dels motius pels quals els sindicats volen que el Tribunal Constitucional (TC) es pronunciï té a veure amb els canvis sobre com es formen les comissions negociadores. El criteri per nomenar els interlocutors dels treballadors era la representativitat sindical, però ara la comissió passa a formar-se tenint en compte el nombre de treballadors dels centres afectats, va informar ahir Europa Press. Això obre la porta al fet que representants no sindicalitzats desplacin els sindicals en negociacions sobre flexibilitat, cosa que pot violar el dret de llibertat sindical, van avisar CCOO i la UGT.

stats