PREVISIONS
Economia 07/08/2013

El BBVA ja veu un "feble creixement" econòmic

El servei d'estudis del banc avança que el PIB espanyol es recuperarà un 0,1% en el tercer trimestre

Xavier Alegret
2 min

Barcelona.L'economia espanyola ha tocat fons i aquest tercer trimestre del 2013 ja podria haver iniciat la recuperació, que es consolidarà l'any que ve. Aquesta és la conclusió de l'informe Situación España corresponent al tercer trimestre del servei d'estudis del BBVA, que preveu que el producte interior brut de l'Estat pugi un 0,1% respecte al segon trimestre. Això sí, en termes interanuals -en comparació amb el tercer trimestre del 2012-, el PIB encara cauria un 1,4%. "El 2013 s'està tocant fons, i el 2014 serà l'any de la recuperació", preveu el banc en l'estudi publicat ahir.

"L'economia ja podria estar presentant un feble creixement", explica l'entitat, tot i que matisa que la recuperació serà lenta: "La informació disponible adverteix l'inici de la fase expansiva del cicle, que en tot cas estarà caracteritzada per un ritme de creixement gradual". Malgrat aquesta millora, el BBVA no ha actualitzat les seves previsions del PIB espanyol per al 2013 i el 2014: una caiguda de l'1,4% aquest any -una dècima pitjor que la previsió del govern espanyol- i una recuperació del 0,9% l'any que ve.

El retorn de l'economia espanyola a xifres positives està vinculat amb la pujada de les exportacions però també amb el fet que la demanda interna no baixaria tant com estimava el banc, que ha revisat lleugerament a l'alça la previsió de consum intern. La millora de les exportacions té a veure amb la devaluació interna de l'economia espanyola, fruit de les rebaixes salarials, i amb la recuperació de l'economia europea, principal receptor de les exportacions de l'Estat. El banc també apunta a l'increment de la flexibilitat interna de les empreses com una causa del canvi de signe de l'economia.

Millora de les previsions d'atur

Segons el servei d'estudis del BBVA, l'avenç de l'economia comportarà una millora del mercat de treball espanyol. "S'hauria de començar a notar una recuperació sostinguda de l'ocupació en el primer semestre del 2014", diu l'informe, que matisa que serà durant la segona meitat de l'any que ve quan més es notarà la revifada. Tot i això, ja veu brots verds i creu que les últimes dades d'atur, que baixa, mostren que "reapareixen les constants vitals del mercat de treball". El banc ho atribueix a l'inici de la recuperació i també a la reforma laboral, però demana mesures complementàries a la reforma, que redueixin la dualitat del mercat de treball i que facin guanyar eficiència a les polítiques actives i passives d'ocupació.

D'acord amb la millora d'expectatives, l'entitat ha rebaixat sensiblement les seves previsions de taxa d'atur tant per a aquest 2013 com per al 2014. El BBVA preveu que Espanya tancarà aquest any amb un atur del 26,2%, nou dècimes menys del que albirava en les previsions del maig, i que el 2014 la taxa de desocupació caurà fins al 25,4%, 1,3 punts menys que en l'anterior previsió.

Malgrat els bons auguris, el banc veu un risc per a la recuperació en el fet que l'ajust fiscal per complir l'objectiu del dèficit del 6,5% aquest any "s'intensifiqui" en l'últim trimestre. A més, creu que l'ajust de la despesa "no sembla suficient" per assolir aquest objectiu de dèficit.

stats