FINANCES
Misc 01/02/2015

Ana Botín prepara el contraatac

La presidenta del Santander estudia capgirar el seu complicat inici en el càrrec amb una adquisició

Albert Martín Vidal
3 min
Ana Botín prepara el contraatac

BarcelonaEls inicis d’Ana Botín al capdavant del Santander no han pogut ser més abruptes. La presidenta de l’entitat accedia al càrrec l’endemà de la mort d’Emilio Botín, el seu pare, i els primers cinc mesos en el càrrec no han sigut fàcils. En un banc acostumat a les bones notícies, Ana Botín ha hagut d’afrontar els dubtes pels tests d’estrès, ha fulminat el conseller delegat, ha anunciat un canvi en la política de dividend que castiga el petit accionista i ha engegat una recapitalització que donava la raó als que deien que el Santander anava just de solvència i que ha afectat el preu de l’acció: ha passat dels 7,307 euros quan va arribar al càrrec als 6,145 actuals, en què ha perdut un 15%.

Però Ana Botín està preparada per capgirar aquesta mala ratxa. I seguint la tradició familiar, ho vol fer des de les compres. “Vol fer un cop d’efecte”, expliquen fonts financeres a l’ARA. Aquesta decisió té a veure amb la necessitat de trencar aquesta mala ratxa i també és una qüestió personal: “Per ella, és el moment de dir «Sóc aquí»”.

Un procés en marxa

El Santander ja ha fet públic el seu interès per Novo Banco, el banc bo de l’Espírito Santo portuguès. El banc vermell, el més gran de la zona euro, és una de les 17 entitats que aspiren a aquesta adquisició, que té un 18% del mercat de Portugal. I tot i que hi ha aspirants, com el grup xinès Fosun i el fons nord-americà Apollo, fonts del sector avisen que el Santander posarà tota la carn a la graella per reforçar la seva posició en el mercat ibèric. Aquestes fonts fins i tot avancen que si l’entitat d’origen cantàbric s’emporta el concurs, l’executiu portuguès Antonio Horta Osório podria tornar al Santander per fer-se càrrec del nou gegant portuguès, que seria adquirit a través de la seva filial al país, Totta.

Horta Osório coneix ben bé l’ambició dels Botín. Va ser responsable de l’expansió del Santander a Portugal, al Brasil i al Regne Unit i és una persona de confiança d’Ana Botín, amb qui va treballar colze a colze. En el sector, però, hi ha qui dubta que l’executiu pugui abandonar una entitat d’abast mundial per la que seria la segona entitat portuguesa. A més, precisament va abandonar el Santander quan va comprendre que ell no seria l’escollit per substituir Alfredo Sáenz com a conseller delegat. Però diverses fonts responen recordant el seu origen portuguès i un altre fet significatiu: el president de Novo Banco, Eduardo Stock da Cunha, era el seu número dos a Lloyds i, de fet, ha marxat a l’entitat portuguesa amb una excedència. Aquesta relació entre ells, segons fonts del Espírito Santo, podria afavorir l’aterratge d’Horta Osório, que recentment es desfeia en elogis cap al banc portuguès: “Té 150 anys d’història, té treballadors fantàstics que tenen la millor relació amb les empreses de Portugal i és un actiu atractiu sens dubte”. També va dir -semblava un missatge per al Santander- que “els bancs que tenen posicions grans però no dominants a Portugal tenen enormes sinergies, interès i complementarietat amb Novo Banco”.

La via alemanya

De moment, el Santander ha confirmat el seu interès per l’entitat portuguesa i té temps fins al 28 de febrer per fer una oferta en ferm. Però la via portuguesa no és l’única oberta al Santander. Malgrat els esforços del conseller delegat, José Antonio Álvarez, per afirmar que el primer banc de la zona euro apostarà pel creixement orgànic i al·legant bones perspectives dels mercats en què opera, fonts financeres asseguren que aquesta indicació no tancaria la porta a petites adquisicions.

En el sector hi ha veus que indiquen que el banc dels Botín podria tenir interès a irrompre a Itàlia o Alemanya. Segons ha pogut saber aquest diari, és en aquest últim país on s’obre un altra porta: Postbank, propietat del Deutsche Bank i que pateix una dura crisi, podria estar en el punt de mira. Ja hi va estar ara fa tres anys, quan l’entitat espanyola va voler guanyar capil·laritat en un país que de llarg és la primera economia de la zona euro i on actualment només té 320 sucursals. El diari alemany Handelsblatt ja es va fer ressò d’aquest interès a mitjan desembre.

Consultat per aquests moviments, un portaveu del Santander va refusar fer comentaris. Dimecres, amb la presentació de resultats, Ana Botín tindrà l’ocasió de donar bones notícies als accionistes. Però en el sector creuen que prepara alguna cosa més gran.

stats