LABORATORIS
Economia 16/08/2013

Almirall retarda el seu fàrmac estrella als EUA

Almirall i el seu soci comercial nord-americà Forest van anunciar ahir que han decidit retardar la presentació del seu medicament estrella contra la malaltia pulmonar obstructiva crònica

T.g.
2 min

Barcelona.Almirall i el seu soci comercial nord-americà Forest van anunciar ahir que han decidit retardar la presentació del seu medicament estrella contra la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) als Estats Units (EUA). El contratemps s'ha produït "pels comentaris rebuts de la FDA [agència del medicament local] durant una recent reunió prèvia a la presentació al registre" del fàrmac, assegura l'empresa en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Les recomanacions de la FDA han estat suficients per voler "aclarir certs aspectes" de la formulació de la combinació d'aclidini i formoterol (franquícia Eklira) , els dos principis actius que formen el medicament que ha de combatre la malaltia respiratòria, i que actualment es troba en fase III de recerca. Almirall no va xifrar el temps del retard en la seva nota a la CNMV. En tot cas, la pròrroga va més enllà d'enguany, perquè estava previst que la presentació al registre dels EUA es faria l'últim trimestre d'aquest any.

La companyia va explicar que aquest retard no afectarà la presentació al registre a Europa, prevista entre els pròxims mesos de setembre i desembre, ni a la comercialització del bromur d'aclidini monoteràpia (Tudorza) als EUA. Segons les dades que es desprenen dels resultats del primer semestre del 2013, la franquícia de l'Eklira s'ha convertit en un dels pilars de creixement de la primera farmacèutica catalana, situant-se com el segon producte més venut del grup, amb 38,7 milions d'euros en el període, un 11% del total, i només per darrere de l'antial·lèrgic Ebastel . Els ingressos de la companyia en els sis primers mesos van arribar als 410 milions (inclouen unes vendes de 343 milions). El benefici es va situar en els 17,6 milions, amb una reducció del 34,8%.

Com que el sector farmacèutic es mou a borsa en funció de les perspectives futures dels fàrmacs en desenvolupament, Almirall va rebre ahir un fort càstig al mercat continu, amb una caiguda del 8,5% (en determinats moments de la sessió va arribar a superar el 13%).

stats