EUROPA ES TRENCA
Portada 24/06/2016

La devaluació de la lliura, primer cop del ‘Brexit’ a l’economia balear

Preocupació per la possible pèrdua de poder adquisitiu del segon mercat turístic per a les Illes

J.perelló/r.gallego/m.mateu
4 min
3,1 milions de turistes britànics visitaren balears l’any 2015, i enguany encara seran més.

PalmaNo és que els ciutadans balears tenguin especial interès, d’entrada, en la pertinença o no del Regne Unit a Europa. El ‘Brexit’ no formava part del debat públic illenc, sobretot perquè més o menys tothom tenia la intuïció que es compliria el que pronosticaven les enquestes, fins que es va conèixer el resultat. La seva materialització, la sortida dels britànices de la Unió Europea, posa en perill la butxaca. I a partir d’aquí, a Balears es dispararen les alarmes.

Dirigents polítics, patronals empresarials i agents econòmics mostraren ahir unànimement la seva profunda preocupació i neguit davant la possibilitat que la lliura esterlina, i per tant la capacitat de despesa dels britànics, es vegi afectada pel ‘Brexit’. L’any passat, 3,1 milions de ciutadans del regne Unit arribaren a les Balears per passar les seves vacances, i van ser una temporada més el segon mercat en importància després de l’alemany. Queperdi poder adquisitiu el ciutadà britànic és una de les pitjors notícies que podia rebre l’economia balear.

Preocupació al Govern

Respecten la decisió, però l’executiu la viu amb incertesa

La presidenta del Govern, Francina Armengol, va qualificar de “molt mala notícia” el triomf del ‘Brexit’ al Regne Unit, però volgué enviar un missatge de tranquil·litat tant als ciutadans balears, com als residents i turistes britànics. Per Armengol, es tracta d’una situació “sens dubte, molt complexa”, perquè crea incertesa, però que no tindrà efecte immediat a les Illes. “És una molt mala notícia per motius polítics, socials, econòmics”, digué la presidenta.

El vicepresident i titular de Turisme, Biel Barceló, va voler mostrar en primer lloc el seu “respecte” per un resultat democràtic i legítim, si bé va afirmar que el “’Brexit’ pot tenir conseqüències molt negatives en la nostra economia”, ja que provocarà una baixada del poder adquisitiu dels britànics “que es deixarà sentir en el sector turístic, i també en les empreses exportadores”. Barceló va considerar que la Unió Europea “ha de fer una profunda reflexió sobre el seu model i les seves polítiques”, perquè “avui qui està content és la ultra dreta”.

Impacte al turisme

Els hotelers pensen que tindran menys capacitat de fer vacances

“Està clar que no és una bona notícia, perquè d’entrada hi haurà major volatilitat dels mercats financers, s’aminorarà el ritme de recuperació de l’economia europea, espanyola i balear, i s’afectaran les exportacions”, va dir la presidenta de la Federacio Hotelera, Imma Benito, que per descomptat va analitzar els perills que suposa per a la indústria turística. “A curt termini, evidentment, només es pot notar amb menor despesa, ja que els contractes estan fets i la temporada començada, però de cara a l’any que ve, hi ha preocupació pel fet que una devaluació de la moneda pugui provocar una menor capacitat de vacances per part d’un mercat fonamental per a les Illes”, digué.

La Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB) “respecta, però lamenta, la decisió de poble britànic” i va alertar ahir que “els efectes de la devaluació de la lliura poden ser negatius per als ingressos turístics i les inversions britàniques en el curt termini”. La patronal, de totes maneres, es va mostrar confiada “en la fortalesa del projecte europeu d’integració com a solució als desafiaments que afronten les empreses i el conjunt de la societat per millorar el benestar social i el desenvolupament econòmic”.

Els treballadors

CCOO diu que la classe obrera britànica patirà les conseqüències

El sindicat Comissions Obreres va lamentar la decisió britànica, per les “conseqüències que tindrà per a Balears, i que seran, molt previsiblement, negatives per a tots els treballadors i treballadores britànics, de la qual cosa es ressentiria, sens dubte, la economia de les Illes i, amb tota probabilitat, la resta de països europeus”, va dir el secretari general José Luis García. “És urgent treballar en mesures de contingènciaper pal·liar les possibles repercussions del ‘Brexit’”, va afirmar García, qui va recordar que una de les causes és el poc atractiu que té per a molts ciutadans el projecte “gens social” que té Europa ara mateix.

Exportacions

La devaluació de la lliura posarà més difícil vendre productes

El catedràtic d’Economia Aplicada de la UIB, Eugeni Aguiló, va advertir que “Espanya és el tercer país d’Europa que exporta a Anglaterra. La lliura estarà un temps en situació de devaluació. Per altra banda, la despesa turística d’anglesos aquí també serà inferior. La situació és preocupant, ara bé l’esperança és que això sigui un revulsiu per fer més Europa”.

En concret, Balears exporta patata, plàstic, i manufacturats al Regne Unit. La debilitat de la lliura, al menys al principi, pot complicar molt la rendibilitat d’aquestes operacions internacionals, que són un dels puntals de l’escassa diversificació eocnòmica que funciona a les Illes.

Inversions inmobiliàries

Són un dels clients més actius en la compra i lloguer de propietats

La inquietud també era palesa ahir en el sector immobiliari. El president del Col·legi Professional d’Agents de la Propietat, Josep Maria Mir, va afirmar que “és molt previsible que es produeixi un efecte en cadena. La seva moneda es debilitarà, almenys en el curt termini, i a partir d’aquí perdran capacitat d’inversió. Com tots sabeu, són un dels clients més actius en el món immobiliari, fa dècades que vénen a Balears, i per tant això ens preocupa molt”, va explicar. “No només compren, també lloguen i, en definitiva, generen molta riquesa”, sentencià.

Menys compres

Pimeco assegura que els comerços ho notaran molt

La patronal Pimeco va dir que tant en les vendes a turistes com a residents britànics, els comerços notaran negativament les conseqüències del ‘Brexit’. Els comerciants subratllaren que els visitants britànics són alguns dels que més gasten en el petit comerç aprofitant la fortalesa del canvi davant l’euro.

stats