Psicologia
Portada 27/08/2013

El desig sexual hipoactiu vs. la asexualitat

1 min

Si bé la majoria d'asexuals volen ser inclosos en el col·lectiu LGBT i defensen que la asexualitat és una orientació més, són molts els que es pregunten per què una persona pot no sentir atracció sexual. Hi ha molt pocs estudis científics que ho hagin investigat i, de fet, els membres de la comunitat AVEN s'ofereixen com a voluntaris per a la recerca i la investigació.

La Dra. Emma Ribas, psicòloga membre de l'equip de Somdex Dr. Santiago Dexeus, de la Clínica Tres Torres de Barcelona, explica que, a mitjans del segle XX, el piscòleg i sexòleg nord-americà Alfred Kinsey va detectar en les seves investigacions la presència de persones asexuals, a les quals va classificar com a X . Kinsey també va elaborar una escala d'orientacions sexuals i no hi va incloure els asexuals, tal com reivindiquen ara des d'aquesta comunitat.

"Jo mai poso el diagnòstic d'asexual perquè simplement no existeix com a disfunció. La asexualitat com a etiqueta és més aviat un estil de vida, que no es tria però que ajuda les persones a sentir-se millor amb elles mateixes", afirma Ribes, i afegeix que quan algú sense desig ve a la seva consulta, normalment és perquè vol augmentar-lo, i parlen de "desig sexual hipoactiu". La asexualitat, explica, és més aviat un moviment social, una forma de vida que sorgeix com a resposta a una cultura en què el sexe és molt present i que, simplement, vol fer-se visible i normalitzar-se.

stats