Cultura 08/04/2014

Les cases santes, la Setmana Santa “singular” de Palma

Cort edita un itinerari i pretén que esdevingui un reclam turístic a llarg termini

Lluís Planas
2 min
PATRIMONI Les cases santes solen estar en una capella i profusament decorades amb espelmes i flors. A la imatge, la de l’església de Sant Miquel.

Palma.Només es poden visitar entre l’horabaixa del Dijous Sant i el migdia del Divendres Sant, però es tracta d’una tradició molt antiga, preconciliar, de l’any litúrgic catòlic que s’ha mantigut a la Setmana Santa mallorquina i particularment a la del centre antic de Palma. Són les cases santes, l’exposició de l’hòstia santa en una urna, que es coneix com a monument encara que a Palma es fa servir la denominació de casa santa i en alguns pobles la de presó del Bon Jesús. L’exposició es fa en alguna capella dels temples, profusament decorada per espelmes i flors.

Entre els oficis del Dijous i el Divendres Sant, fins a 23 esglésies, parròquies i convents de la ciutat antiga que tenen casa santa, inclosa la Seu, obren les portes de bat i bat i són molts els fidels -que amb les visites al Santíssim es guanyen les indulgències concedides- i curiosos que hi van també “per anar de cases santes” i tenir l’oportunitat d’observar aquest patrimoni religiós i històric, que s’hi exposa cada any però només durant aquest breu espai de temps.

L’Ajuntament de Palma vol aprofitar ara aquesta “singularitat” de la Setmana Santa de Palma perquè pugui esdevenir un reclam turístic a llarg termini. “Som realistes i no ingenus”, digué ahir el tinent de batle de Turisme, Álvaro Gijón, per explicar que Palma “no pot competir amb altres ciutats com a destinació” just per la seves celebracions amb motiu de la Setmana Santa. “Però sí que podem donar excuses als turistes per fer coses”, afegí, “i que aquestes es vagin consolidant en el calendari de la ciutat perquè sempre hi hagi alguna cosa a fer”.

L’Ajuntament de Palma ja organitzava els darrers anys rutes de visites per les cases santes. La novetat de la Setmana Santa d’enguany és que s’han editat 3.000 catàlegs en castellà, català, anglès i alemany per donar a conèixer aquesta tradició entre els visitants. “És una tradició que ha quedat latent a la nostra ciutat d’una manera singular i que dóna un caràcter propi a la nostra Setmana Santa i la diferència en certa manera d’altres ciutats”, exposà el regidor de Cultura, Fernando Gilet.

Informació directa

Els catàlegs mostren un mapa de l’itinerari i il·lustren cadascuna de les cases santes amb una fotografia i un text explicatiu sobre el patrimoni exposat. Així mateix, inclou una introducció del cronista de la ciutat, Bartomeu Bestard, que explica la tradició i que correspon a un article seu publicat fa dos anys en un mitjà local.

Es podran trobar a totes les oficines d’informació turística, però el responsable municipal de Turisme, Álvaro Gijón, remarcà que, “com feim amb altres activitats o actuacions que es duen a terme a Palma, ja han estat traslladades als operadors turístics, agències, hotels, perquè quan el turista arribi ja tingui la màxima informació directa possible”.

Les cases santes que es poden visitar entre el Dijous i el Divendres Sant són les de Sant Francesc, la Mercè, Sant Felip Neri, Sant Miquel, els Caputxins, Santa Margalida, la Missió, les Tereses, les Caputxines, Sant Jaume, Santa Magdalena, la Sang, la Concepció, Sant Gaietà, Santa Creu, Sant Nicolau, la Seu, Santa Eulàlia, Santa Clara, Monti-sion, la Calatrava, Sant Jeroni i el Socors.

stats