26/04/2015

Per què un Centre Internacional de Fotografia?

3 min
DEL BLANC I NEGRE AL COLOR  Toni Catany treballà totes les tècniques i també anà del blanc i negre a la fotografia en color. En la imatge superior, retrat de Toni Catany fet per Adrià Pujol. A l’esquerra, fotografia que Catany féu a l’Índia.

PalmaNo per dits i repetits, els motius per intentar donar un impuls definitiu al Centre Internacional de Fotografia Fundació Toni Catany no han perdut validesa, especialment en uns moments com els actuals, en què es té tot per convertir-lo en una realitat, però també es té el rellotge que apressa sobre la manca de decisió del Consell de Mallorca.

Els membres de la Fundació Toni Catany treballen de valent no només per difondre l’obra del fotògraf, sinó també per donar totes les facilitats perquè es pugui complir el desig de l’artista de tenir un Centre Internacional de Fotografia a Llucmajor, a la mateixa casa on va néixer.

De moment, però, el Consell encara no ha respost a la proposta de conveni de col·laboració que fa més d’un mes hi va remetre la Fundació Toni Catany.

En aquest estat de les coses, ens demanam per què és necessari un Centre Internacional de Fotografia sota el paraigua de Toni Catany o, potser millor dit, per què Mallorca no pot deixar perdre l’oportunitat que se li ha ofert.

Renom internacional

Referent de la fotografia artística i amb presència arreu del món

No són gaires els artistes de l’illa, ni de les Balears, que tinguin el prestigi internacional de Toni Catany en el món de la fotografia. L’artista llucmajorer va desenvolupar un llenguatge del tot singular i una investigació tècnica que el varen convertir en un referent de la fotografia artística, tot i que ell mai no s’hi va considerar, un artista. Un nom i una obra referencial, reconeguda internacionalment i amb presència a museus d’arreu del món, són el millor reclam internacional per a qualsevol museu o centre artístic, com el que es vol fer a Llucmajor.

No tenim centre de fotografia

Mallorca es convertiria en un centre per a l’estudi i la recerca

Ni Mallorca, ni cap de les altres illes de Balears no té un centre especialitzat en fotografia. Amb el nom de Toni Catany i amb la seva manera de fer heretada com a principi, ja es donaria credibilitat al Centre Internacional de Fotografia de Llucmajor i es posarien els fonaments perquè funcionàs. S’ha de tenir en compte que, una vegada creat, la Fundació Toni Catany cediria el seu llegat, una col·lecció immensa i valuosa de fotografies de Catany, d’obres d’altres fotògrafs, una biblioteca amb milers de llibres especialitzats, a més d’objectes i aparells de fotografia. A partir d’aquí, Mallorca es podria convertir en un referent per a l’estudi, la recerca i l’observació de la fotografia, un camp artístic en aquest moment del tot oblidat a l’Arxipèlag.

Contar la història

Va treballar des de les tècniques més antigues fins a la digital

S’ha de pensar que l’esperit de recerca de Toni Catany el va dur a descobrir l’interès d’un altre fotògraf llucmajorer, que havia viscut paret per paret amb ca seva, Tomàs Monserrat (Llucmajor, 1873-1944). Catany no només el va estudiar, sinó que va treballar per a la internacionalització de Monserrat i va fer entrar la seva obra a nombrosos museus i va editar un llibre per a la difusió i anàlisi de la seva obra. Amb les fotografies de Tomàs Monserrat i pel fet que Toni Catany va treballar des de les tècniques més antigues, com el calotip, fins a la fotografia digital, al Centre Internacional es podria explicar la història de la fotografia.

stats