Cultura 11/07/2014

El jaciment púnic ebusità de na Galera ja té Amics

Els arqueòlegs que treballen a l’illot de Can Pastilla s’organitzen per aconseguir suport

Ara Balears
2 min

PalmaDesprés de dos anys d’excavacions, el jaciment púnic ebusità de la badia de Palma ja té constituïda l’Associació d’Amics de na Galera. El jaciment du el nom de l’illot de davant Cala Estància (Can Pastilla) on es troba, i l’equip d’arqueòlegs que hi treballa s’ha organitzat per trobar suport i donar difusió a unes restes arqueològiques que són úniques a la badia i una de les poques que es troben a illots de Balears.

Davant la mancança de suport institucional, l’Associació d’Amics de na Galera s’ha constituït amb els objectius de fomentar el coneixement, la difusió, la protecció i la posada en valor de les restes arqueològiques del jaciment; de contribuir al suport econòmic per continuar-hi les excavacions i poder conservar-ne les estructures, com també aconseguir la creació d’un museu o centre d’interpretació que pugui contribuir a donar a conèixer les troballes i la història que hi ha al darrere.

Segles IV i II aC

Les restes arqueològiques de na Galera daten dels segles IV i II abans de Crist, quan els navegants fenicis i púnics, des de Cartago o Eivissa, varen dominar el Mediterrani i varen establir, als illots propers a la costa de Mallorca, factories i punts comercials en els quals intercanviaven productes amb els habitants de Mallorca o contractaven els foners baleàrics. Na Galera és també un d’aquests punts, però no es tractaria d’una factoria, segons els resultats de les investigacions realitzades, sinó d’un emplaçament de caràcter cerimonial.

Fou en el segle IV aC quan es creà un edifici monumental de cinc per cinc metres, construït amb grans carreus de marès. A aquestamateixa fase original es podria associar la cisterna excavada en la roca que es conserva i que ja té una fondària de dos metres i mig. Les excavacions que dirigeixen els arqueòlegs Jorge Argüello i Ramón Martin han permès seguir la història d’aquest emplaçament fins que fou abandonat en temps de la conquesta romana.

stats