Cultura 04/08/2013

El cor electrònic de Manacor batega lluny

La capital del Llevant concentra un col·lectiu de productors emergents que regenera l'escena

Celestí Oliver
3 min

PalmaAManacor mana el cor. Literalment. James Holden hi tindria un focus de captació important per al seu segell Border Community. S'hi concentra un renovat i significatiu planter de joves productors, amb oïdes modernes, que arrisquen i refresquen l'enquistada tradició insular i es desmarquen de les tendències continuistes del house i el techno més comercials que de sempre han imperat a les Illes i que han acabat en el sac dels balearic beats que, com tot, ha deslluït la imatge de la resta de produccions.

De fet, a diferència d'altres punts geogràfics, fins i tot Palma, el Llevant de Mallorca sempre ha estat decisiu i més avançat en l'evolució de la música, des que es va encetar l'era moderna amb el boom turístic.

Basta fer un poc de memòria: Amigos, Joan Bibiloni i Guillem d'Efak.. Podríem prosseguir. És electrònica orgànica, experimental i evocadora, i no pensada per ser exclusivament efectista a la pista. Defled, Synteck, Emea, Mantoshit, Youlian i el seu projecte Elements in Motion en són part dels culpables i formen una microescena de productors emergents que han explosionat en forma de petita gran família.

Una escena amistosa

"Més que una família, diria que som molt bons amics; ara ja no tan sovint, però hem compartit coneixements, tècniques de producció i qualque pic instruments i hardwares o softwares", explica Álvaro Ortega (Synteck). "Existeix una escena real d'electrònica a Manacor, sempre hi ha estat, i gràcies a les plataformes digitals i al creixement de l'interès per l'electrònica a Mallorca ha estat possible que productors de Manacor hagin pogut arribar a més receptors i així ampliar fronteres", s'hi afegeix Leandro Munar, qui s'amaga darrere Mantoshit.

"No té una estructura fixa", aclareix Munar. "En la majoria dels casos hem anat produint individualment, encara que gran part de nosaltres som amics. En el meu cas, em vaig introduir a la producció de música electrònica ja fa poc més d'una dècada, gràcies a l'interès innat de Julià Riera (Youlian), amb qui avui dia encara tenc el gust de col·laborar". Per exemple, han fet l'EP compartit Loudness , que just acaben de publicar a Zeroocho Records. Aquest segell barceloní és propietat d'Steve Sánchez, que estrenà catàleg amb l'EP Suddenly de Youlian i una cançó també d'Elements in Motion. Pròximament publicarà un altre EP a Mantoshit només amb temes seus.

Més producció que consumidors

"La cultura de música electrònica al Llevant està bastant verda sobretot si parlam pel que fa al consumidor; està clar que es fan alguns actes, però encara no n'hi ha prou", assenyala Julià Riera. "Per sort, tenim productors, DJi promotors amb molt de talent que donen un alè d'esperança. És veritat que Manacor ha tret a la llum un grup de productors a tenir en compte, tant els que estaven covant fa 10 anys al seu estudi com els nous diamants que van sortint. A tot això s'hi ha de sumar que per la comarca no es produeix techno sec o tech-house de llibreria, sinó que cadascú té el seu propi so alternatiu i particular que fan que Manacor sigui especial".

Emea, des de Portocolom, fa uns mesos treia una remescla del turc Goodgame que ha servit per també inaugurar el segell d'Istanbul Partapart. És l'alter ego de Miquel Alzanillas. "En aquests moments estic expectant i il·lusionat; quan veig el que fan els meus companys, no em queda cap dubte que oportunitats que fins ara eren impensables estan a punt d'arribar", apunta. "Compartir els teus somnis i el seu fruit amb gent d'aquí no té preu", afegeix. Aviat Emea publicarà el seu EP de debut de quatre cançons originals més remescles internacionals.

Qui també va farcit de remescles és un dels més incombustibles: Defled. Ha remesclat Magic Panda per al segell Tigerbeat6 de Kid606. Ha de debutar en el segell Box Records del productor canadenc Groj amb el seu EP Triopical -"esper que surti a finals d'estiu", diu Pere Cànovas- i a l'anglès Lovejet amb Portals .

El suport de plataformes com la barcelonina Zeroocho fa que alguns ja hagin travessat la mar. Steve, l'amo, visqué a Manacor: "El que hi passa ve d'anys enrere. Hi ha un planter interessant, però crec que la seva música no és tan apreciada dins del municipi com pot ser-ho a Palma o, en alguns casos, com són NX1, Defled i Synteck a Europa o als Estats Units". Manacorins són Samot i Surit, dos productors residents a Barcelona que tenen entre mans el segell Nexe Records i el projecte NX1. Segurament, són els dos productors mallorquins amb més projecció a l'exterior. S'enduen qui troben per davant amb el seu techno opressiu i pesant.

stats